Commentaar: Allemaal donor, maar veel is nog onduidelijk

Nu de Eerste Kamer de initiatiefwet van D66 heeft aangenomen over een ander systeem voor donorregistratie, is iedereen straks donor. Tenzij iemand uitdrukkelijk heeft aangegeven daar beslist niet voor te voelen.

In werkelijkheid ligt deze gevoelige kwestie toch iets genuanceerder, hoewel dat misschien niet blijkt uit de stemverhouding in de senaat. Daar waren 38 leden voor en 36 tegen. Zelfs fracties waren hartgrondig verdeeld over het voorstel.

Kern van de nieuwe wet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd, tenzij ze hebben laten weten dat niet te willen. De Tweede Kamer ging anderhalf jaar geleden al akkoord met de wet.

Voorstanders juichen dat mensen nu worden aangespoord uitdrukkelijk na te denken over de mogelijkheid donor te worden. Zo komen er meer organen beschikbaar. Tegenstanders hekelen de doorslaggevende rol die de overheid in dit proces krijgt. Volgens hen is het nu bij uitstek een individuele afweging of mensen al dan niet organen af willen staan na hun dood. Elke dwang is daarbij uit den boze, menen zij.

In de senaat draaide de discussie vooral om de positie van de nabestaanden. Besloten is dat die in de toekomst het laatste woord krijgen. Hoe dat precies wordt geformuleerd, is nog onduidelijk. Van een formeel vetorecht zal overigens geen sprake zijn, heeft D66-Kamerlid Pia Dijkstra, die het voorstel indiende, al gewaarschuwd.

Toch is het de vraag of er straks daadwerkelijk heel veel gaat veranderen. In de praktijk zal een arts immers niet snel tot transplantatie overgaan wanneer de nabestaanden dwars liggen en niet accepteren dat er in hun dierbaren wordt gesneden. Geen enkel ziekenhuis zit op dergelijke heftige conflicten te wachten.

Hoe dan ook rust er een zware plicht op de overheid op het gebied van uitleg en voorlichting. De nieuwe afspraken nopen haar straks de boer op te gaan om heel erg duidelijk uit te leggen hoe de donorregistratie werkt en welke keuzes mensen kunnen maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven