Commentaar: Eén Drents ziekenhuis?

De actiegroep die jarenlang streed voor behoud van het ziekenhuis in Hoogeveen heeft een knuppel in het hoenderhok gegooid. Terwijl de besturen van de Drentse en Groningse ziekenhuizen voorzichtig met elkaar overleggen over een toekomstplan, stelt de actiegroep onomwonden dat er één nieuw Drents ziekenhuis moet komen, langs de A28 bij Beilen. Dat is alleen wel erg simpel geredeneerd.

Eén groot Drents ziekenhuis waarin Treant en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zouden opgaan, zou wel een erg grote concentratie van zorg inhouden. Het is de vraag of de premiebetalende burger daar belang bij heeft. Het is ook gezond als er keuze is, voor patiënten en zorgverzekeraars. Eén ziekenhuis in een grote regio is bovendien kwetsbaar. Wat als daar een brand of ernstige besmettelijke ziekte uitbreekt?

Los daarvan wordt het nog een hele toer om het geld bijeen te sprokkelen voor zo’n modern nieuw ziekenhuis. De premiebetaler moet het toch op de een of andere manier opbrengen. Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg hebben al kunstgrepen moeten uithalen om toch genoeg geld bij elkaar te krijgen. Zolang de gebouwen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen nog op de begroting drukken, heeft Treant weinig ruimte om te investeren. En het Wilhelmina ziekenhuis Assen steekt net - terecht - 60 miljoen euro in het gebouw in Assen.

Voor de bevolking van Oost-Drenthe en Zuidoost-Groningen zou een ziekenhuis in Beilen geen grote verbetering zijn. Vanuit Hoogeveen en Assen gezien is het wel erg cynisch geredeneerd dat patiënten uit Emmen en Stadskanaal ‘toch nergens anders heen kunnen’. Oost-Drenthe heeft meer belang bij concentratie van zorg in Emmen.

Daar komt nog bij dat het voor de ruimtelijke ordening van Drenthe ook niet best zou zijn. Een ziekenhuis is ook een belangrijke werkgever en stedelijke voorziening. Moet je dat echt naar Beilen willen halen als een stedelijke kern zoals Emmen al last heeft van krimp?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven