Commentaar: Naschok

De aardbeving, 3,4 op de schaal van Richter, van afgelopen maandag onder Zeerijp dreunt na. In overdrachtelijke zin is de naschok veel groter dan bij voorgaande bevingen. En dat is meer dan begrijpelijk.

Niet alleen was het voor het Noorden een van de zwaarste aardbevingen ooit, het was ook een beving die de betrekkelijke rust doorbrak. Het geloof dat het verminderen van de gaswinning soelaas biedt, is in een klap verdwenen. Tel daar de bestuurlijke spaghetti en het achterwege blijven van een schadeprotocol bij op en een cocktail voor groots oplaaiende onvrede en woede is gebrouwen.

Cynisch kun je concluderen dat ook in dit geval een nadeel een voordeel is. Niet eerder werd de woede van de getroffenen elders in het land zo breed gedeeld. Vanuit het hele land komen steunbetuigingen, van burgers, opiniemakers, columnisten en theatermakers. De boodschap: overheid, NAM, Exxon en Shell, het is genoeg! Neem maatregelen en zorg dat de problemen nu worden opgelost. Het gedraai en gedraal moet stoppen. En wel nu!

De positie van Dagblad van het Noorden in het aardbevingsdossier is een bijzondere. Als regionaal medium schrijven wij als vanzelf over verhalen dicht bij huis. Wij kennen de regio en de inwoners. Wij wonen er zelf en hebben persoonlijke contacten.

Maar meer dan andere onderwerpen zitten de aardbevingen ook onder de huid van de redactie. Verschillende verslaggevers hebben scheuren in hun huis en redacteuren weten hoe het voelt als de bodem beeft. Ook zij kennen en hebben woede en zijn meer dan gemiddeld betrokken.

Als journalist, ook van Dagblad van het Noorden, hoor je neutraal te zijn en een verhaal van meerdere kanten te belichten. Wij hebben de aardbeving van Zeerijp dan ook vanuit alle invalshoeken beschreven. De redactie volgt de ontwikkelingen op de voet, is kritisch en stelt misstanden aan de kaak. Maar er is meer. De redactie is ook betrokken.

Het resulteert in een duidelijke stellingname, niet alleen vanuit de betrokkenheid, maar ook vanuit het besef dat het Dagblad van en voor iedereen in het Noorden is. Het verklaart waarom de krant van woensdag op de voorpagina een appèl deed op minister Wiebes. Ik herhaal dit hier graag voor alle verantwoordelijken van de aardbevingsellende: Doe iets! En wel nu!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.