Bitterbal moet blijven in Tynaarlo

OPINIE GroenLinks wil biologische hapjes bij de raadsvergaderingen in Tynaarlo. De bitterbal moet echter blijven. Die snack sleept de mens door de late uurtjes.

OPINIE GroenLinks wil biologische hapjes bij de raadsvergaderingen in Tynaarlo. De bitterbal moet echter blijven. Die snack sleept de mens door de late uurtjes.

Gezond, daar kan niemand tegen zijn. Het verzoek van de GroenLinks-fractie om ook repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus als hapjes aan te bieden in Tynaarlo, als het laat wordt tijdens raadsvergaderingen, druist echter in tegen de mores van de lokale politiek. Wat de mens op de been houdt bij stemverklaringen op amendementen op moties op notities over decentralisaties in de zorg, integraal accommodatiebeleid of algemene beschouwingen is bitterbal, miniloempia en frikandel.

Het is niet voor niets dat de CDA-fractie in november vorig jaar de nu al legendarische Krokettenmotie inbracht. Die werd van tafel geveegd, maar de achterliggende gedachte was niet zo gek. De scherpte en daarmee de kwaliteit van het debat gaat achteruit na 23.00 uur, met verstrekkende, wellicht desastreuze, gevolgen voor de besluitvorming.

GroenLinks wijst – terecht – op het feit dat Tynaarlo JOGG-gemeente is: Jongeren Op Gezond Gewicht. De geloofwaardigheid is in het geding als de lokale overheid enerzijds een gezonde levensstijl predikt en anderzijds snacks serveert. Oftewel: niet alleen woorden, ook daden.

Dat impliceert echter dat een bitterbal ongezond is. Een misverstand. Richtlijnen zijn anno 2015 zo streng dat een gefrituurde snack allang niet meer is samengesteld uit de van de vloer geraapte onderdelen van het stofwisselingssysteem van rund, varken of schaap. Sterker, de frikandel is te prefereren boven dat wat bij de doorsnee benzinepomp aangeduid wordt als ‘Broodje Gezond'.

Ook moet niet worden vergeten dat de snack, naast poffertje en broodje haring, zowat Neerlands enige bijdrage aan de wereldkeuken is. Het is niet alleen het genot van die hete kledder op de tong als de krokante schil wordt doorgebeten, het behoort tot onze cultuur. Die bitterbal, dat zijn wij. En daar is niks mis mee. Mits met mate genuttigd.

Dat er in de late uurtjes snacks worden geserveerd is ook niet toevallig. Ze zitten boordevol energie, aangeduid in koolhydraten en juist dat geeft na 23.00 uur die broodnodige boost. Dat lukt niet met humus.Tynaarlo zou – en dat is eerlijk is eerlijk ook het voorstel van GroenLinks – beide naast elkaar moeten serveren. Laat het volk kiezen. Maar… sneuvelt de bitterbal toch, dan ook die zakken snoep bij college en VVD van tafel.

Herman Sandman

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.