College Haren kiest voor fusie met Tynaarlo

De gemeente Haren moet samengaan met Tynaarlo. Dat vindt het college van B en W, dat maandag zijn standpunt presenteerde over de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

Het is aan de raad om tijdens een speciale raadsvergadering op 12 januari een definitieve keuze te maken: inderdaad fuseren met Tynaarlo in Drenthe, een zelfstandige gemeente blijven of samengaan met Groningen en Ten Boer.

Dorps karakter

De voorkeur van het college druist in tegen de wens van de provincie. Die wil dat Haren met Groningen en Ten Boer fuseert. Het college vindt echter dat Tynaarlo beter bij Haren past qua inwoneraantal en dorps karakter. De twee gemeenten werken al veel samen.

Aan het collegebesluit ging een roerige geschiedenis vooraf. Vorig jaar al nam de vorige raad een voorlopig besluit om samen te gaan met Groningen.

Referendum

Tijdens een volksraadpleging op 19 maart – tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen – liet een ruime meerderheid weten het hier mee oneens te zijn. Ook voelden burgers zich nauwelijks over de herindeling geïnformeerd.

Daarom gaf de raad het college opdracht de kwestie opnieuw aan inwoners voor te leggen.

Uit een onlangs gehouden enquête waaraan 1130 dertig mensen deelnamen, blijkt dat het gros hiervan een zelfstandige gemeente prefereert.

De gemeente Tynaarlo is op de hoogte van het voorstel van B en W in Haren, maar heeft nog niet gereageerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven