Crisisoverleg tijdens spel

Of je nu behanger bent of bankdirecteur, vrijetijdsbesteding mag wat kosten. Ambitie speurt het Noorden af naar mensen met een ‘serieuze' hobby.

Lennart Quispel (36), gameontwikkelaar

Hobby

LARP (Live Action Role Play)

Kosten

ca. 200 euro per jaar

Sinds 1999 is Lennart Quispel betrokken bij Attilla, de Groningse LARP-vereniging. Hij werd al snel spelleider, de functie die hij nu nog steeds met veel plezier binnen de vereniging bekleedt. Dat houdt in dat Quispel, in samenspraak met een vast team, verantwoordelijk is voor één van de twee fantasiewerelden die Attilla beheert.

Een aantal weekenden per jaar komen de leden van Attilla bij elkaar om zich in een van die werelden onder te dompelen. Daarbij is het niet alleen van belang er zo geloofwaardig mogelijk uit te zien. Ook de acteervaardigheden van de characters zijn erg belangrijk.

Tijdens die weekenden worden er namelijk specifieke verhaallijnen uitgespeeld. Sommigen spelen daarbij een onafhankelijke rol en laten zich meevoeren door het verhaal. Anderen staan juist onder directe invloed van de spelleiders en moeten hun orders overbrengen aan de andere spelers.

"Op die manier kunnen we als spelleiders sturing geven aan het verhaal, zonder al te opzichtig in te grijpen", zegt Quispel. "Over het algemeen werkt dat erg goed, hoewel het altijd spannend blijft of de verhaallijn die wij hebben verzonnen ook daadwerkelijk wordt opgepikt door de spelers."

Daarbij tekent Quispel aan dat de verhaallijn nooit dwingend is. "Er kunnen hele mooie dingen ontstaan als de spelers wegen inslaan waar wij nooit rekening mee hebben gehouden. Toch komt het ook vaak genoeg voor dat het helemaal mis dreigt te lopen. Dan plannen we snel een crisisoverleg in."

"Vorig jaar hadden we een weekend waarin alles geweldig goed in elkaar viel. Er vond een grootschalige belegering plaats van een kasteel. En 's avonds kwam inderdaad de doorbraak – precies zoals we bedacht hadden. Het werd een geweldig spektakel met licht- en geluideffecten en rookmachines. Als spelleider is het dan echt genieten."

Op de foto: Lennart Quispel (links) in 'crisisoverleg' tijdens een 'role play'-evenement.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven