Electrabel wil gesprek over kerncentrale Eemshaven

Energieproducent Electrabel GDF SUEZ wil een gesprek met de provincie Groningen over de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Het bedrijf heeft dit kenbaar gemaakt aan PvdA-gedeputeerde William Moorlag.

Dat gebeurde tijdens een onderhoud waarin Electrabel bij lijsttrekker Moorlag peilde hoe zijn partij denkt over het toekomstig energiebeleid in de provincie. Electrabel heeft een energiecentrale in de Eemshaven en bezit daar voldoende grond om haar activiteiten uit te breiden.

Moorlag noemt de ontwikkeling verontrustend. "Ik heb de lobbyist van Electrabel heel erg duidelijk gemaakt dat de provincie hier geen kerncentrale wil. "

Electrabel zegt dat het bedrijf in België veel ervaring heeft opgedaan met de productie van kernenergie. "We hebben daar zeven kerncentrales die het heel goed doen. We zijn geïnteresseerd en beschikbaar om ook in Nederland aan de slag te gaan. Concrete plannen zijn er niet", aldus een woordvoerder van Electrabel.

De woordvoerder bevestigt dat er met Moorlag is gesproken over een kerncentrale in de Eemshaven, maar wil verder geen toelichting geven. De gedeputeerde is verrast door de interesse. "Uiteraard weten we dat dit kabinet koerst op een tweede kerncentrale in Borssele. Er lopen daar al twee aanvragen. Kennelijk zijn er meer partijen die elders een poot aan de grond willen krijgen."

Moorlag weet dat er in de Eemshaven een ruimtelijke reservering is gemaakt voor de bouw van een kerncentrale. Overigens is het niet de provincie maar het rijk die bepaalt of ergens een kerncentrale wordt gebouwd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven