Grip op cultuur voor steden

Stedelijke regio's moeten meer grip krijgen op de productie en het aanbod van kunst en cultuur. Dit stelt de Raad voor Cultuur in een woensdag uitgebracht advies aan minister Jet Bussemaker (foto).

Door stedelijke regio's meer vrijheid te geven, kan beter worden ingespeeld op de trek naar de stad, nieuwe ideeën en de grillen van het publiek, denkt de raad. In de huidige situatie is ‘Den Haag' verantwoordelijk voor spreiding. Provincies en gemeenten hebben een volgende rol. De cultuurraad wil dit veranderen, zonder daarbij het rijk op een zijspoor te zetten.

180 graden anders
In Noord-Nederland is het voorstel woensdag met instemming ontvangen. ,,Dit is 180 graden anders dan een paar jaar geleden, toen werd gesteld dat het vanzelfsprekend is om voor cultuur naar de Randstad te reizen”, reageert cultuurwethouder Sjoerd Feitsma uit Leeuwarden.

,,Dit is onder meer een antwoord op de vraag of er straks nog een aansprekend cultureel aanbod op bereisbare afstand is”, sprak wethouder Paul de Rook van de stad Groningen. ,,En het goede is: we mogen zelf bepalen wat wij onder een stedelijke regio verstaan. Hier denken wij aan Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen, broeiplaatsen met een verantwoordelijkheid voor de regio.”

Subsidie
Het advies raakt in eerste instantie instellingen die nu direct subsidie van het Rijk ontvangen, zoals het Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel en Het Houten Huis in Groningen.

Ook festivals krijgen er mee te maken. Zij worden geprezen als organisaties die er goed in slagen met veranderingen en vernieuwingen om te gaan. Ze zouden daarvoor extra beloond moeten worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.