'Haren en Tynaarlo passen bij elkaar'

Een fusie tussen Haren en Tynaarlo is volgens Piet Adema, interim-burgemeester in de Noord-Drentse gemeente Tynaarlo, helemaal geen gek idee.

Adema vindt dat beide gemeenten goed bij elkaar passen. De Fries, die dinsdag op het gemeentehuis in Vries wordt uitgeluid, zegt het in zijn afscheidsinterview zaterdag in Dagblad van het Noorden. Op 22 december begint hij als waarnemend burgemeester in Borger-Odoorn.

Persoonlijke opvatting
Hij benadrukt wel dat het zijn persoonlijke opvatting is. Het college van B en W van Tynaarlo en de gemeenteraad hebben over het onderwerp nog geen standpunt ingenomen.

Noordenveld en Aa en Hunze
Adema ziet eveneens heil in een samengaan met Noordenveld en Aa en Hunze: ,,Dan heb je een grote gemeente in de groene kop van Drenthe. Dit gebied heeft een unique selling point. Ik denk dat Tynaarlo daar beter in past, dan bij Assen.''

Herindeling
De discussie over de toekomst van Haren speelt al enige tijd. De provincie Groningen staat voor een herindeling. De 23 gemeenten moeten in 2018 opgaan in vijf of zes grotere. De Commissie-Jansen kwam in 2013 met een voorstel. Daarin gaan Haren, Ten Boer en Groningen samen. Een andere optie is fuseren met de gemeente Tynaarlo. Ook Hoogezand-Sappemeer wordt genoemd als partner.

Zelfstandig
De Groningse gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) merkte eerder dit jaar op dat Haren alleen geen optie is. Organisatieadviesbureau Berenschot concludeerde onlangs dat Haren best zelfstandig kan blijven, mits er de komende jaren 3,5 miljoen euro wordt bezuinigd.

Kiezen
Voor welke optie het Harener college kiest, wordt deze maand duidelijk. B en W komen in december met een voorstel over de bestuurlijke toekomst. Daarin worden ook de opmerkingen en vragen van inwoners op de twee open dagen in november meegenomen. De raad buigt zich er in januari over.

Lees zaterdag in Dagblad van het Noorden het afscheidsinterview dat verslaggever Herman Sandman had met Piet Adema had of lees hier het Plus-artikel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven