'Medicijn paroxetine speelt cruciale rol in zaak Baflo'

Het medicijn paroxetine (een antidepressivum) speelt een cruciale rol in de moord op politieagent Dick Haveman en Renske Hekman, in april vorig jaar in Baflo. In het bloed van verdachte Alasam S. (26) is een hoge concentratie van het medicijn aangetroffen.

Het gebruik van paroxetine kan volgens advocaat Mathieu van Linde leiden tot zeer agressief gedrag. Hij verzocht de rechtbank deskundigen aan te wijzen die iets kunnen zeggen over de bijwerkingen van paroxetine. In diverse gezinsdrama's zou het middel een rol hebben gespeeld, aldus Van Linde.

Mocht er een direct verband bestaan tussen het (door een arts voorgeschreven) medicijngebruik van Alasam S. en de moorden op de politieman en Renske Hekman, dan kan dat betekenen dat de misdrijven S. niet kunnen worden aangerekend. In dat geval kan geen straf worden opgelegd (wel TBS).

Het openbaar ministerie ziet meer in een onafhankelijk wetenschappelijk literatuuronderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Een en ander bleek dinsdagochtend tijdens de derde pro formazitting voor de rechtbank. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in april of mei plaatsheeft.

Op 13 april vorig jaar zou S. zijn vriendin Renske Hekman in haar woning in Baflo hebben doodgeslagen. Kort daarna schoot hij motoragent Dick Haveman, die hem wilde aanhouden, met diens eigen dienstwapen dood.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven