Menzis vergoedt mindfulness voor overspannen mantelzorgers

Zorgverzekeraar Menzis en de gemeenten Groningen en Assen gaan cursussen mindfulness voor overspannen mantelzorgers vergoeden. Want het nut is wetenschappelijk aannemelijk gemaakt.

De Wetenschapswinkel van het UMCG onderzocht de effecten van de training bij 62 mantelzorgers, in Groningen en Assen. De resultaten werden vorige week gepresenteerd op een symposium in Groningen.

De mindfulness bleek te werken. De overspannen mantelzorgers konden na de cursus de druk beter aan. Hadden een betere kwaliteit van leven, meer grip op hun eigen situatie en wisten beter hulp te vragen.

In de zogeheten participatiesamenleving die dit kabinet wil, komt meer druk op mantelzorgers terecht, en die raken daardoor nogal eens overspannen. "De situatie is niet te veranderen, je hebt het er mee te doen", zegt Annetje Brunner van De Werkschuur. "Je kan alleen je eigen manier van er mee omgaan veranderen." In acht bijeenkomsten van tweeënhalf uur leerden zij en haar collega Hetty Oosterbeek mantelzorgers rust te nemen, hun aandacht bij het hier en nu te houden en lichaam en geest te ontspanen.

Het onderzoek was wetenschappelijk nog niet helemaal keihard, want naast de 62 mensen die de cursus volgden is nog geen controlegroep onderzocht, die de cursus niet kreeg. Wetenschappelijk bewezen is dan ook een zwaar woord, maar aannemelijk is het zeker.

Voor zorgverzekeraar Menzis is het voldoende om de cursus vanaf januari te gaan vergoeden, vanuit de aanvullende verzekering. Wie aangeeft mantelzorger te zijn kan bij Menzis aankloppen. Maar ook de gemeente Groningen en Assen vergoeden een deel. Er is een wachtlijst van tegen de twintig mantelzorgers in de stad, en de gemeente beloofde op de bijeenkomst die wachtlijst op te lossen met extra geld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.