Natuurbegraafplaats molensteen om nek van Ten BoerDe natuurbegraafplaats in Ten Boer hangt de gemeente als een molensteen om de nek. Jaarlijks legt zij er ruim 100.000 tot 150.000 euro op toe. Het park is veel minder in trek dan verwacht.

De grafheuvels met wilde bloemen zijn verder akelig leeg, net als de urnenmuur. In vier jaar tijd zijn er een kleine dertig mensen begraven, waar de gemeente had gerekend op jaarlijks vijftien.

"Verkeerde berekeningen", verklaart wethouder Lambert Stoel. Kinderziektes zijn ook een domper. Door vorst en regen worden de gravelpaden blubberig. "Het kost nogal wat om daar wat aan te toen", aldus Stoel. "Dat geld is er niet."

Volgens uitvaartverzorger Klaas van Houten waren de verwachtingen te hoog. "Veel Ten Boerster willen bij hun geliefden begraven worden op de oude begraafplaats. Het nieuwe park is ook heel wat anders dan een traditioneel kerkhof. Het is een wat verwilderde begraafplaats. Dit moet groeien. Als er straks meer graven zijn en er meer lijn in komt, gaan mensen er vast meer in zien.

Foto: FPS/Jos Schuurman

Word vriend van Dagblad van het Noorden op Facebook

Volg Dagblad van het Noorden op TwitterToon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.