Roel Boomstra pakt titel in damthriller

Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. In een zinderende slotronde van het NK dammen sloeg Roel Boomstra tegen de zich als een leeuw verdedigende Maarten Linssen op het allerlaatste moment toe.

Nadat koploper Alexander Baljakin tegen Bafloėr Auke Scholma een enorme kans op zijn zesde titel gemist had, zou Boomstra hem bij winst alsnog voorbij steken.

Na een verrassend scherpe opening van Linssen ging de partij echter lange tijd volkomen gelijk op en pas in het late middenspel kropen de computergrafieken tergend langzaam omhoog in het voordeel van de Europees kampioen.

Te weinig voor de volle winst, oordeelden de deskundigen. Toch nam Boomstra ook in de sterk uitgedunde stand zijn kansen optimaal waar. Hij bood zijn opponent drie keuzes, waarvan er precies één remise was. Op dat moment maakt Linssen zijn eerste en beslissende fout. Hij kwam nog wel op dam, maar die peuzelde Boomstra via een fraaie slotfinesse met zijn laatste schijf op.

Na het NK 2012 is dit de tweede nationale titel voor de in Groningen natuurkunde studerende Boomstra (22), Maar vooral is het een fraaie opmaat voor het WK dit najaar in Emmen, waarop hij zijn zinnen heeft gezet. Ook
de ontroonde kampioen Baljakin heeft zich hiervoor geplaatst.

Auke Scholma werd in zijn 29e (!) NK derde en heeft zich in elk geval verzekerd van de NK finale van komend jaar. Wouter Sipma uit Hijken haalde niet het gewenste rendement uit zijn spectaculaire spel en moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven