Startup van de week: Aware

In deze rubriek belichten we elke week een startup uit het Noorden met een vernieuwend idee. Deze week spreken we met Eds Keizer (35) en Zareh Geertjes (34). Twee vormgevers en webdevelopers uit Groningen. Zij bedachten de app Aware, waarmee je je familie en vrienden op afstand het vertrouwen geeft dat het goed met je gaat.

“Ik heb een goede band met mijn moeder en ik spreek haar regelmatig, maar niet elke dag. Op een dag viel ze bijna van de trap. Toen dacht ik: als het minder goed was afgelopen, hoe had ik dat dan geweten? Dan kun je natuurlijk wel bellen, maar dan moet je zelf een handeling verrichten. Zo kwam ik op het idee voor een app die met je meedenkt, als jij dat wilt of nodig hebt,” zegt Geertjes. “Mensen willen langer thuis blijven wonen, wij maken dat iets gemakkelijker,” zegt Keizer.

Hoe werkt het?
De gebruiker kan familie en vrienden registreren en moet vervolgens eens in de zoveel tijd een smiley over een scherm slepen. Wanneer hij of zij dit niet doet, krijgen de vrienden hier een berichtje van. Zij kunnen dan contact opnemen om te kijken of alles goed gaat. De gebruiker kan de tijd zelf instellen. Dit kan bijvoorbeeld één keer per uur, één keer per dag of één keer per week zijn.

Waarom is het handig?
Eén druk op de knop en je vrienden weten dat er iets met je aan de hand is. Of juist géén druk op de knop en je vrienden krijgen daar weer een bericht van. Het is precies zo in te stellen zoals jij het wilt. Handig voor oudere mensen, zou je denken. Maar dat is niet direct de doelgroep. “Het is ook handig voor bijvoorbeeld studenten in het buitenland,” zegt Geertjes. Als student in het buitenland zit je waarschijnlijk niet elke dag op een telefoongesprek met je ouders te wachten. Op deze manier weten zij toch dat het goed met je gaat. “Of je gebruikt het wanneer je bijvoorbeeld een lange fietstocht in je eentje gaat maken.”

Hoe vaak je het gebruikt ligt dus helemaal aan je eigen situatie. Als je bijvoorbeeld op maandag en dinsdag alleen thuis bent kun je de app ook voor alleen die dagen instellen. “We willen dat je zelf een heel schema kunt invoeren,” zegt Keizer. “Je krijgt een gevoel van veiligheid, alsof er een geliefde van je over je schouder meekijkt. Maar het is niet zo dat we een webcam op je schouder plakken. Het is heel vrijblijvend. Je kunt zelf instellen wie wat van je mag zien.”

Wat is het verdienmodel?
De app is in het tweede kwartaal van dit jaar te gebruiken en is gratis. “We willen eerst kijken of er een markt voor is,” zegt Geertjes. Keizer en Geertjes steken er nu vooral zelf geld in en werken er beiden ongeveer tweeënhalve dag per week aan. “Ons verdienmodel is gericht op de toekomst,” zegt Geertjes “Veel mensen zijn wel enthousiast, maar dit moet zich eerst bewijzen. Als we dan een groot netwerk hebben, kunnen we op zoek gaan naar sponsors,” zegt Keizer. “We gaan in ieder geval geen gegevens verkopen die te herleiden zijn naar één persoon. Het gaat wel om de privacy van je klanten.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“We zijn nu bezig met een prototype. We beginnen eind maart met de eerste gebruikerstest. Daar krijgen we dan weer feedback op,” zegt Keizer. De twee realiseren zich dat een app op een telefoon voor oudere mensen best moeilijk kan zijn, maar komen met een oplossing: “We kunnen bijvoorbeeld een foto van een kleinzoon ophangen die elke dag even vraagt hoe het gaat. Als ze dan geen antwoord geven, krijgt de familie een berichtje. Daar is wel wat op te bedenken,” zegt Geertjes.

De app is het begin, maar Keizer en Geertjes willen uiteindelijk doorgroeien naar een sociaal netwerk. “Een soort sociaal veiligheidsplatform die je kunt gebruiken via de computer, telefoon en tablet. We kunnen bijvoorbeeld ook samenwerken met bedrijven die beveiligingscamera’s verkopen,” zegt Keizer.

Als de twee over een jaar nog geen ontwikkeling zien, stoppen ze ermee. Keizer: “Het publiek is de beste maatstaf. Als we dan nog niet gegroeid zijn gaan we waarschijnlijk iets anders doen. Dan hebben we een leuke tijd gehad en er veel van geleerd. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit.”

Heb je zelf een leuke startup of heb je een vraag aan onze experts? Mail naar startups@dvhn.nl.

  • Startups
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.