Stichting wil donoren zelf patiënt laten kiezen

Als het aan de Stichting Doneren en Transplanteren ligt mogen orgaandonoren in de toekomst zelf uitkiezen wie zij hun organen aan geven. Voorwaarde is wel dat de patienten op de wachtlijst staan voor een donororgaan.

Wat is er aan de hand?

Als het aan Stichting Doneren en Transplanteren ligt komt er een nieuw donorsysteem. In dit systeem kunnen donoren hun voorkeur geven aan wie zij hun organen willen doneren. Niet iedereen is positief over dit systeem.

Hoe werkt het donorsysteem op dit moment?

Een ontvanger komt nu in aanmerking voor een donororgaan als er overeenkomsten zijn in de bloedgroep en weefselkenmerken. Mochten er twee patiënten op de lijst staan dan gaat het orgaan naar de patiënt die bovenaan de wachtlijst staat. Ook afstand, tijd en mogelijkheden spelen mee in de transplantatie van donor naar ontvanger.

Waarom komt Stichting Doneren en Transplanteren met dit systeem?

Stichting Doneren en Transplanteren heeft als intentie om patiënten zelf met een donor te laten komen. Op deze manier hebben de donoren een voorkeur aan wie ze hun organen afstaan en komen er dus meer donoren bij. Wel moet elke nierpatiënt op de lijst staan. Een patiënt die dan op de wachtlijst staat schuift op deze manier een plek op. Oprichter Nicole Plas van de stichting is op deze manier zelf geholpen en noemt het een win-win situatie en wil dit graag met anderen delen. De stichting wil een protocol maken zodat dit systeem sneller doorgevoerd kan worden in ziekenhuizen.

Welke veranderingen vinden plaats als het voorkeur systeem ingevoerd gaat worden?

Stichting Doneren en Transplanteren is bezig om een nieuw systeem door te voeren. In dit systeem wordt er niet meer gekeken naar de wachtlijst maar zullen de donoren meer inspraak hebben over wie hun organen in ontvangst gaan nemen. Denk hierbij met name aan vrienden en familie. Het matchen van bloedgroep en weefselkenmerken zullen geen doorslaggevende factoren meer zijn in de keuze van de donor.

Waarom is de Nierstichting tegen het voorkeursysteem?

De Nierstichting is van mening dat wanneer donoren hun eigen voorkeuren hebben de mensen die een nieuwe nier het meest nodig hebben in gevaar komen. Aangezien de wachtlijst voor een donornier al erg lang is en hierdoor jaarlijks patiënten overlijden, is het van belang dat de wachtlijst korter wordt. Wanneer donoren kieskeuriger worden kan het ernstige gevolgen hebben voor patiënten die momenteel erg lang op de wachtlijst staan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.