Vijf vragen over ruimtesonde Rosetta

Voor het eerst in de geschiedenis is woensdagmiddag een onbemande verkenner op een komeet geland. Het gaat om de Europese lander Phliae, die woensdagochtend werd losgelaten door ruimtesonde Rosetta

Wat is Rosetta?
Rosetta is een ruimtesonde ontwikkeld door de European Space Agency (ESA) en National Aeronautics and Space Administration (NASA). Aan de ruimtesonde is een lander gekoppeld met de naam Philae. Rosetta en Philae werden in 2004 gelanceerd richting komeet 67P/Churyomov-Gerasimenko, ook wel de badeend genoemd vanwege zijn vorm.

Wat deze missie zo uniek maakt, is dat er nog nooit eerder in de geschiedenis een landing op een komeet heeft plaatsgevonden. Vanwege de snelheid van het licht duurde het een half uur voordat het signaal de aarde bereikte.

Wat gaan Rosetta en Philae doen?
Philae neemt op de komeet monsters van het oppervlak. Vervolgens worden deze geanalyseerd en vergeleken met stoffen van de aarde. Dit wordt gedaan door de ESA. Uit deze analyses moet blijken of meteorietinslagen een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de aarde.

De monsters die genomen worden op de komeet, moeten meer duidelijkheid geven over het ontstaan van het zonnestelsel. Philae zal rond maart 2015 uitvallen vanwege de hitte van de zon. Rosetta zal nog doorgaan met het onderzoek tot eind december 2015.

Hoe groot was de kans dat de landing zou slagen?
De kans dat Philae goed zou terechtkomen op de komeet was een gok. Toen Rosetta Philae losliet, had die een snelheid van 800 meter per seconde. Toen Philae dichtbij de komeet kwam, had hij minder snelheid dan een stapvoets rijdende auto.

Op het moment dat Philae Rosetta verliet, was er geen controle meer over de lander. De landing moest zo langzaam zijn, omdat de komeet nauwelijks zwaartekracht had om Philae te grijpen. “We moeten heel goed mikken,” aldus Fred Jansen van tevoren tegen Nu.nl.


Komeet 67P/Churyomov-Gerasimenko

Ziu de missie mislukt zijn wanneer Philae niet had kunnen landen op de komeet?
Doordat Rosetta rond de komeet draait, is er al tachtig procent van de benodigde informatie bekend. De overige twintig procent van de benodigde informatie moet worden verzameld op de komeet. In het begin van het onderzoek was er weinig informatie bekend over de komeet. Door middel van gedetailleerde opnames die Rosetta heeft gemaakt, werd bekend dat de komeet bestaat uit twee grote stukken verbonden door een dunner stuk.

Door deze informatie konden ze ook berekenen waar Philae mogelijk kan landen. Dit bleek op de kop van de komeet te zijn. Veel informatie is al bekend, daardoor zou bij een mislukte landing het onderzoek niet voor niets geweest.

Heeft Nederland een aandeel in deze missie?
De missie wordt geleid door de Nederlandse wetenschapper (astrofysicus) Fred Jansen. Nederland is in nog meer opzichten belangrijk voor deze missie. Op Rosetta zitten tien zonnepanelen die afkomstig zijn uit ons land, het landingssysteem is in Nederland gemaakt en Europa was betrokken bij de bouw van de ruimtesonde in november.

Kijk hier live naar beelden van de landing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.