Voormalig DDR-leider Krenz naar Groningen

Voormalig DDR-leider Egon Krenz komt begin volgende maand naar Groningen. Hij zal spreken op een bijeenkomst over de val van de Berlijnse Muur 25 jaar geleden.

Krenz was van 1983 tot 1989 secretaris van het centraal comité van de communistische partij en lid van het Politbureau in Oost-Duitsland. Eind oktober 1989 bewerkstelligde hij samen met anderen de val van Erich Honecker. Krenz werd daarop zelf staats- en partijleider. Na de val van de Muur op 9 november dat jaar, trad hij terug uit zijn functies. Tien jaar later werd hij alsnog veroordeeld tot zesenhalf jaar celstraf, wegens medeplichtigheid aan de dood van minstens vier mensen die naar het Westen wilden vluchten.

De bijeenkomst waarop Krenz spreekt over de opening van het IJzeren Gordijn en de gevolgen ervan, is onderdeel van een uitgebreide herdenkingsweek over de Koude Oorlog en de val van de Muur. Deze wordt van 3 tot en met 6 november mede georganiseerd door het Centre for European Security Studies (CESS) van de Rijksuniversiteit Groningen. Er staan films, een masterclass met oud-militairen en een paneldiscussie met hoogleraren over de Koude Oorlog op het programma. Verder is er een uitgebreide ‘On Tour'-sessie waarin schrijver Geert Mak en voormalig BVD-leider Frits Hoekstra worden geïnterviewd door NRC-journalist Juurd Eijsvoogel.Meer info: www.25years.nl.

Foto: DDR-politici Egon Krenz (rechts) in 1989 met Willi Stoph (midden) en Manfred Gerlach. AP/Elke Bruhn-Hoffmann.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.