10e editie Grensloos Kunst Verkennen van start

Aan weerszijde van de Reest, bij De Wijk en IJhorst, is donderdag de tiende editie van Grensloos Kunst Verkennen van start gegaan.

De kunstroute omvat op 29 locaties werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sommigen zijn al jaren bezig, anderen zijn net afgestudeerd. Vrijwel alle beeldende kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd. Vanwege het tweede lustrum hebben zeven kunstenaars werk gemaakt geïnspireerd op het landschap op de grens van Drenthe en Overijssel.

Zo maakte Karin van der Molen een werk met de titel Ce n'est pas une pipe, een verwijzing naar het schilderij van René Margritte. Wat de kijker ziet, lijkt een industriële buizenconstructie die de schoonheid van het landschap verstoord. In werkelijkheid is het beeld gemaakt uit wilgentenen en wordt met de verstoring de schoonheid van het landschap juist benadrukt.

De route werd donderdag twee keer geopend. In Drenthe gebeurde dat door wethouder Mirjam Pauwels van de gemeente De Wolden. Zij benadrukte dat er voor de organisatoren en meer honderd vrijwilligers geen enkele reden meer is voor bescheidenheid en sprak de hoop uit dat de kwaliteit van Grensloos Kunstverkennen ook buiten de regio wordt opgemerkt.

De tweede opening werd verricht in Overijssel kant waar Pauwels in samenwerking met burgmeester Theo Segers van Staphorst een bijdrage leverden aan een community art-project van basisscholieren en kunstenaar Chiel Kuil. In een weiland bij IJhorst heeft Kuil met een web van touwen de contouren van een kleine gemeenschap gecreëerd, waarna kinderen vervolgens met materiaal - planken, takken, twijgen - uit de omgeving ‘hutten’ hebben gebouwd.

T/m 24 september. www.grenslooskunstverkennen.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.