Clash festival laat muziek met kunst botsen

Het festival Clash keert terug. Na een afwezigheid van zes jaar vindt volgende week weer een botsing plaats tussen elektronische muziek en beeldende kunst.

De stichting die Clash organiseerde stond op het punt te worden opgeheven. Net op tijd meldden zich anderhalf jaar geleden drie enthousiastelingen die het festival met liefde tot leven willen wekken. ,,Er gebeurt veel in Groningen, maar wij en velen met ons, misten Clash”, vertelt Niels Meijer (34), fotograaf en medewerker van onder meer Eurosonic Noorderslag.

Samen met Joachim de Vries (videocollectief WERC) en Milou de Boer (hoofd marketing Noorderzon) wil Meijer de hoogtijdagen van Clash laten herleven. ,,We willen de conventies van een festival en een expositie doorbreken. Een galerie is toch een achterhaald concept?”, lacht Meijer enigszins provocerend. Hij wil maar zeggen, het kan anders. ,,Clash plaatst elektronische muziek in de breedste zin van het woord naast hedendaagse beeldende kunst. Vaak is kunst op festivals niet meer dan aankleding, dat is een gemiste kans. Bij ons worden kunstenaars serieus genomen. Zo hopen we een grote groep mensen in aanraking te brengen met hun werk.”

Clubs uit comfortzone halen

Om de ambities waar te kunnen maken, hebben de nieuwe organisatoren samenwerking gezocht met partners als Grand Theatre, CBK, NP3 en Jonge Harten, het theaterfestival dat in 2005 aan de wieg stond van Clash. ,,En we brainstormen met Simplon en Noisia. Maar ook met Paradigm en Loft. Het zou goed zijn die clubs uit hun comfortzone te halen.”

Het festival richt zich op studenten van culturele opleidingen en de kunstacademie. ,,Maar natuurlijk is iedereen welkom die een feestje wil vieren en enige verdieping zoekt.” Muzikaal draait het om ontdekken en moet het verder gaan dan techno en drum-’n-bass. Meijer ziet Jeff Mills en Nathan Fake als voorbeelden van mooie artiesten die tijdens voorgaande edities in De Oosterpoort langskwamen.

Zeefgebouw en Machinefabriek

Volgend jaar moet Clash XXL echt ‘overrompelen’ in het immense Zeefgebouw op het terrein waar ooit de suikerfabriek stond. Om geleidelijk in de stemming te komen, worden tot die tijd kleinschaliger avonden georganiseerd. De aftrap is volgende week vrijdag in De Machinefabriek. Voor de beeldende kunst zijn kunstenaars gevraagd die in Groningen wonen en werken. ,,Dragan Glamocic, Lee McDonald en Hannes Andersson volgen een masteropleiding aan het Frank Mohr Instituut.” Colin Benders, bekend als Kyteman, laat horen wat hij tegenwoordig uitspookt. ,,Hij heeft zijn trompet aan de wilgen gehangen en treedt nu solo op met een modulaire synthesizer. In de zomer staat hij op Lowlands en grote, hippe dancefestivals als Dekmantel en Awakenings. Dit is een buitenkansje hem met deze set te zien in een clubsetting.”

Clash #01 vindt 26 mei plaats in De Machinefabriek, Groningen. Meer info: www.clashclashclash.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven