Een wandeling op het punt waar de drie noordelijke provincies elkaar raken

De PeerGrouP is bezig aan het project De Radius van Allardsoog. Een gebied op de kruising van Groningen, Drenthe en Friesland wordt binnenstebuiten gekeerd. Eerst is er een wandeling.

Hier worden de grenzen van het theater, ook die van het locatietheater, met een grote sprong overschreden. En ook die van de provincies trouwens. Sjoerd Wagenaar bedacht voor zijn PeerGrouP een kolossaal plan. Hij zette een passerpunt in Allardsoog, op de grens van Groningen, Drenthe en Friesland, en tekende enigszins rafelig een gebied van een paar vierkante kilometer. Komende jaren wordt deze zone onderworpen aan een grootschalig onderzoek, in De Radius van Allardsoog.

Daaraan werken wetenschappers en studenten uit verschillende disciplines mee: historici, ecologen, biologen, (sociaal-)geografen, noem maar op. Dit onderzoek moet uiteindelijk het complete verhaal van dit gebied vertellen. Wat is de invloed van de omgeving, van de natuur, op de manier van leven? Wat komt er eigenlijk precies voor in dat gebied? Hoe verhouden mensen zich tot elkaar? Hoe komen de provincies hier samen of juist niet?

Hoe verder Wagenaar zich in zijn Radius verdiepte, des te meer hij ervan overtuigd raakte dat hier zijn toekomst lag, en niet langer in het maken van theatervoorstellingen. ,,Dit project past in het streven naar een duurzame wereld, sociaal, emotioneel en landschappelijk’’, zei hij vrijdag in de tuin van de Lânbou-skuorre Allardsoog, (=landbouwschuur).

Wagenaar droeg het artistieke leiderschap van het Drentse theatergezelschap over, om zich op de Radius te storten, een project overigens onder de vleugels van de PeerGrouP, dat er een speciale subsidie voor kreeg. Wagenaar wordt er voor ‘teruggehuurd’. Uiteindelijk maakt de PeerGrouP voorstellingen op basis van de onderzoeksbevindingen. Wagenaar zet eenzelfde project op bij het Deense Aarhus, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

Het publiek kon vrijdag in dat fraaie gebied bij Allardsoog – Wagenaar weet wel wat hij uitzoekt – voor het eerst ruiken aan het project, verzameld bij die Lânbouskuorre. In de tuin geeft een decametersgrote maquette het onderzoeksgebied op schaal weer en vandaar is een (licht) theatrale wandeling uitgezet, waarin deelnemers alvast kennis kunnen maken met elementen uit het gebied, en dus het onderzoek. De Tocht loopt door het bos en langs het oogstrelende natuurreservaat Manderveld. Beetje jammer van de regen op de eerste dag. Vandaag en morgen zijn er vast drogere herkansingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.