Kunstbeurs Art Noord belooft een leuk waagstuk

Eindelijk weer een professionele kunstbeurs in Noord-Nederland. Museum Belvédère biedt vanaf volgende week donderdaf in Oranjewoud tijdens Art Noord onderdak aan een select aantal galeries, kunsthandels, uitgevers en kunstenaars.

Op de kop af vijf jaar na de Art Fair International in MartiniPlaza wordt in het Noorden weer een serieuze kunstbeurs gehouden. Dat wil zeggen: een presentatie van professionele galeries, kunsthandels, uitgevers en kunstenaars. Volgende week is het zover, vier dagen achtereen. De eerste editie van Art Noord in Museum Belvédère bij Oranjewoud.

Museumdirecteur Han Steenbruggen en kunstkenner Dick Siersema selecteerden de deelnemers. Waarmee meteen duidelijk wordt dat Art Noord anders is opgezet dan Art Assen waar iedereen een stand kan huren. ,,We wilden grip op de kwaliteit, dus het eerste principe was invitatie. Daarnaast hebben we gekeken naar galeries waar Belvedère goed contact mee onderhoudt.”

Veertien presentaties heeft het opgeleverd, uit Drenthe, Friesland en Groningen. Daar zitten onder meer Galerie Loof uit Jubbega, Melklokaal uit Heerenveen en Ruimte P60 uit Assen bij. Maar ook de kunsthandels van Peter te Braak en Richard ter Borg uit Groningen, de fotografen Ton Broekhuis, Harry Cock, John Stoel en Dolph Kessler en twee uitgevers van kunstboeken, Steven Sterk en Philip Elchers.

Art Noord wil laten zien wat er op dit moment in het Noorden aan kunst wordt gemaakt. Maar de beurs wil ook de positie van Belvédère versterken als ondernemend museum met een spilfunctie voor de kunstwereld in Noord-Nederland.

,,Ik hoop vooral dat het leuk wordt”, zegt Han Steenbruggen. ,,Het plezier zit in de samenwerking. Wij zijn een museum dat dicht bij het veld wil staan, bij de verzamelaars en de galerieën. We hebben elkaar nodig. Dat samen optrekken is het leukste. Als we een beurs als deze kunnen herhalen, is het voor mij een succes. Voor de deelnemers is het een succes als er iets verkocht is.”

Aan belangstelling onder galeries bleek geen gebrek. ,,Begrijpelijk, want de vorige beurs is al weer even geleden”, zegt Siersema. ,,Wat mij daarnaast heeft verrast, is dat er nogal wat galeries zijn verdwenen, vooral in Groningen In Friesland lijkt de galeriewereld op dit moment actiever. Daar zijn er na de crisis enthousiaste mensen bijgekomen. De stad Groningen, waar 200.000 mensen wonen, is op dit moment onderbedeeld.”

Grote vraag is of publiek en bedrijven op een kunstbeurs in het Noorden zitten te wachten. De crisis mag dan voorbij zijn. De kunstmarkt trekt vooral in het Westen aan, wat te merken is aan de kunstbeurzen daar. Potentiële kopers reizen door heel Nederland en steken ook de grens over. En dan is er nog het internet, nagel aan de doodskist van menig galerie.

,,Iedereen kan overal terecht”, zegt Siersema. ,,Je moet dus iets toevoegen. Daar komt het profiel van Belvédère om de hoek kijken, een museum met Friese en Noord-Nederlandse kunst is heel wat anders dan wat er wordt aangeboden in Den Haag, Rotterdam, Breda en Amsterdam. Het gezicht van Art Noord is de stand van zaken in de kunst in Noord-Nederland.”

Op dat laatste valt wel iets af te dingen. De spraakmakende galerie With Tsjalling uit Groningen is bijvoorbeeld niet aanwezig. Daarnaast is op Art Noord weinig tot geen video- en installatiekunst te zien. With Tsjalling heeft andere prioriteiten, verklaart Siersema. En video- en installatiekunst wijkt te veel af van wat doorgaans in Belvédère wordt getoond.

Na afloop van de door Ingeborg Walinga, Ton Broekkhuis en Ronald Bosch geïniteerde manifestatie ‘Chaos in Groningen’ in 2007 werd gesteld dat ‘het Noorden niet rijk genoeg is voor een kunstbeurs’. ,,Maar de tijden zijn veranderd”, zegt Siersema. ,,Het taboe dat een museum geen commerciele activiteiten kan ontplooien, raakt er bijvoorbeeld af. Vorig jaar kon daardoor bij het project ‘Vrij naar Mankes’ een veiling worden georganiseerd. Zo is het idee voor deze beurs ontstaan.”

Een museum als beursgebouw, het lijkt ongewoon, maar biedt voordelen. ,,Wij hoeven geen dure ruimte te huren – het museum is er al – en we hoeven geen standbouwers te huren. We kunnen met beperkte middelen iets organiseren.”

Toch noemt hij Art Noord een waagstuk. ,,We zijn tevreden als we genoeg mensen trekken. Maar wat is genoeg? Is dat 500 bezoekers? Is dat 5000? Ik weet het niet”, zegt Siersema. ,,Dan is er nog de verkoop: als de deelnemers meer betalen dan dat ze verkopen, komen ze een volgende keer niet, dan zullen zij het geen succes noemen. En tot slot is er het museum zelf. Dit idee is ontstaan om Belvédère te helpen. Als dat lukt, vind ik het een succes."

‘Wat is genoeg? Is dat 500 bezoekers? Is dat 5000? Ik weet het niet’

Art Noord, donderdag 21 t/m zondag 24 september van 11.00 – 17.00 uur. Vrijdagavond tot 21.00 uur. Museum Belvédère Oranjewoud. Entree 3 euro – 12 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.