Maarten Baas ontwerpt stoel voor de toekomst

Kunstenaar Maarten Baas ontwerpt in opdracht van het Groninger Museum een stoel die pas over tweehonderd jaar kan worden gebruikt.

De locatie waar de stoel wordt vervaardigd is de Menkemaborg bij Uithuizen. Op een nog te bepalen dag plant Baas daar een boom naast een mal, in de hoop dat de boom de komende decennia in de mal groeit en vervolgens een door Baas bepaalde vorm aanneemt.

Na tweehonderd jaar kan de boom worden gekapt en is na verwijdering van de mal de stoel beschikbaar voor wie dan leeft - als er dan nog iemand leeft.

Tree Trunk Chair

Met zijn zogeheten Tree Trunk Chair wil Baas het idee over lange en korte productietijd in de consumptiemaatschappij aan de orde stellen. ,,Wij denken dat als je snel produceert tijd overblijft voor andere dingen. Wij denken ook dat als iets klaar is, ons doel is bereikt. Die logica wil ik op de kop gooien met een project waarvan onze kleinkinderen het einde niet eens zullen meemaken.”

De kans bestaat dat niemand de ingebruikname van Tree Trunk Chair meemaakt, bijvoorbeeld door blikseminslag in de boom of een groeiprobleem. Baas: ,,Dat is nou juist de grap. Ook als je iets voor morgen in de agenda zet, weet je niet zeker of dat gaat gebeuren. Om die korte termijn maken we ons blijkbaar veel minder zorgen. We hebben hier een mal en boom en die maken het met elkaar uit. Niet wij.”

Hide & Seek

Morgen opent in het Groninger Museum de tentoonstelling Hide & Seek met werk dat Baas de afgelopen vijftien jaar heeft gemaakt en waarmee hij een internationale reputatie in de wereld van beeldende kunst en vormgeving heeft opgebouwd.

De autonoom ontwerper is onder meer bekend van de grote klok op Schiphol, waarbij de tijd zichtbaar wordt gemaakt door een mannetje met een raamwisser achter een beslagen wijzerplaat. Hij is ook bedenker van de 'klei-stoelen' in het restaurant in het Groninger Museum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.