NNO verbreedt verder met muziek voor games

Frank Zappa en zoon, de Zesde symfonie van Mahler, Ede Staal, blues in Drenthe, gamemuziek, de Matthäus Passion in het Fries, de Achtste van Sjostakovitsj: het NNO bedient volgend seizoen als vanouds een breed publiek.

,,We kijken steeds meer naar hoe we mensen aan ons kunnen binden”, zegt Marcel Mandos, de artistiek leider/programmeur van het orkest. Daar passen een verdere verbreding van het repertoire en andere concertformules bij.

Iedereen

Meest aansprekende voorbeeld is het programma met gamemuziek. ,,Dat is een concert van een uur - we hebben een serie met kortere concerten - dat ook later, om negen uur, begint”, zegt Mandos. ,,Op het programma staat muziek van games die nu populair zijn, zoals Destiny en Heart of Darkness. De gamewereld is inmiddels groter dan de filmwereld. Er wordt heel goede muziek voor games geschreven.”

Met het gamesconcert richt het orkest zich op twintigers en dertigers. Mandos: ,,We hebben ook weer een programma met filmmuziek, waarmee we een iets ouder publiek aanspreken, en natuurlijk het klassieke werk waarmee we vooral ouderen bereiken. Maar er is ook een familieconcert met Noortje Herlaar voor jong en oud. We zijn heel bewust bezig met die differentiëring.”

Zappa

Bijzonder is volgens Mandos het concert met muziek van Frank Zappa, waarin ook diens zoon Dweezil meedoet en eigen werk laat horen. ,,Zappa is een van de invloedrijkste kunstenaars in de VS van de vorige eeuw en een belangrijk componist. Er wordt ook muziek van Steve Vai gespeeld, die bij hem in de band zat. Zijn zoon Dweezil is een belangrijke rockgitarist en een leerling van Vai. Zo leggen we allerlei verbanden.”

Speciaal is volgens Mandos ook de uitvoering van de Zesde symfonie van Mahler. ,,Die is heel lang geleden voor het laatst door ons gespeeld. Het is een werk met een exorbitant grote bezetting; echt een once-in-your-lifetime ervaring.”

Bernstein

Ook de Achtste symfonie van Sjostakovitsj en een concert rond het 100ste geboortejaar van Leonard Bernstein behoren tot Mandos’ favorieten. ,,Daarin combineren we, net als bij de concerten rond David Bowie, actualiteit met klassiek. Naast werk van Bernstein zelf klinkt ook muziek die hem insprireerde, zoals muziek van Michael Jackson, die hij ooit uitnodigde voor een concert. Bernstein was in de jaren zestig een van de eersten in de klassieke hoek die popmuziek serieus nam.”

Er staat ook weer een flink aantal openluchtconcerten op het programma, zoals Symphony in blue in het Havenkwartier in Assen, waaraan artiesten als Tangarine, King of the World en Mooi Wark en Alides Hidding meedoen. Het seizoen wordt 20 augustus afgetrapt met een optreden op popfestival Lowlands.

Zie voor meer informatie www.nno.nu.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.