Nieuw Gronings jazzfestival Rockit zoekt het avontuur

Groningen krijgt een nieuw, groot jazzfestival: op 11 november vindt in De Oosterpoort de eerste editie van Rockit plaats. Naamgever Herbie Hancock is een van de optredende artiesten.

‘Rockit - A Journey into Jazz & Beyond’ is de officiële naam van het nieuwe festival, dat genoemd is naar Hancocks hit uit 1983. ,,Toen we de naam hadden, dachten we: het zou wel een stunt zijn om Herbie Hancock erbij te hebben”, vertelt programmeur Joey Ruchtie. ,,Dat is gelukt!”

Baanbrekend

Waarom die naam? Rockit was destijds ‘baanbrekend als mix van funk, jazz, hiphop, dance en een vleugje rock’, stelt de organisatie. Die versmelting van stijlen en genres zal ook op het festival Rockit in Groningen terug te horen zijn. ,,Er gebeurt momenteel artistiek gezien ontieglijk veel op het gebied van jazz”, zegt Ruchtie. ,,Er staan allemaal nieuwe inspirators op die een geheel nieuwe kijk bieden op het genre. En vanuit andere genres zie je allerlei raakvlakken ontstaan met jazz.”

Zo treedt op Rockit de Canadese groep BadBadNotGood op, die samenwerkte met rappers als Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Ghostface Killah en Mick Jenkins. Ook saxofonist Donny McCaslin, te horen op David Bowie’s Blackstar, komt naar Groningen. Ruchtie: ,,Hij heeft op die laatste plaat van Bowie echt een stempel kunnen drukken.”

Wie komen er nog meer?

In totaal komen er achttien acts naar Groningen die vanaf vier uur ‘s middags op vijf podia in De Oosterpoort optreden. Zes namen zijn inmiddels bekend: naast de hiervoor genoemde zijn dat Shabaka and the Ancestors, Jeff Parker & Rob Mazurek en het duo Ben van Gelder/Reinier Baas. Ruchtie: ,,Het festival is qua opzet vergelijkbaar met TakeRoot, dat een week eerder plaatsvindt. Maar dat richt zich op een totaal andere doelgroep.”

Het nieuwe festival is geen voorzetting van de Jazzmarathon, die in de jaren tachtig gold als een van de belangrijkste festivals voor improvisatiemuziek in Nederland. ,,Het is eerder het tegenovergestelde”, zegt Ruchtie. ,,De Jazzmarathon was veel traditioneler. Rockit richt zich op artistieke vernieuwingen: de avontuurlijke, alternatieve kant van het spectrum.” De programmeurs van De Oosterpoort werken bij de samenstelling van het programma samen met North Sea Jazz.

Soundsofmusic

In de stad Groningen wordt samengewerkt met soundsofmusic, het festival voor nieuwe muziek dat van 9 tot en met 12 november op verschillende locaties in Groningen plaatsvindt. Ruchtie: ,,Hoe die samenwerking er precies uit gaat zien, moet nog worden uitgewerkt. We hopen dat beide festivals elkaar gaan versterken. Het moet een week worden van alternatieve, avontuurlijke muziek.” Het is de bedoeling dat Rockit een jaarlijks terugkerend festival gaat worden.

Meer informatie is te vinden op http://www.rockit-festival.nl/. De kaartverkoop begint vrijdag (entree 51 euro).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.