Nina Hagen en andere redenen om de Groninger Museumnacht te bezoeken

Zaterdag is het zover: de eerste Museumnacht van Groningen. Donderdagmorgen gaven de vijf deelnemende musea een toelichting op hun programma's. Met de wetenschap dat de helft van de 2000 polsbandjes reeds is verkocht, oppert Dagblad van het Noorden alvast vijf redenen voor een bezoek.

1. Passe-partout voor vijf euro

Een passe-partout kost slechts vijf euro. Voor dat bedrag heb je toegang tot de tentoonstellingen van vijf musea in de Groninger binnenstad: het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaart museum, GRID, het Nederlands Stripmuseum en het Universiteitsmuseum Groningen. Te bereiken per voet, per fiets, per fietstaxi en – het is weer eens wat anders – via het water. Vanaf 19.00 uur tot na middernacht vaart een speciale boot van museum naar museum.

2. De beste vriend van Spider-Man

Je kunt er de beste vriend ontmoeten van Spider-Man. De superheld zelf, ook bekend als Peter Parker, is een verzinsel, maar dat geldt niet Michael Minneboo. Deze journalist en schrijver van hét Nederlandse boek over Spider-Man vertelt tijdens lezingen in het Stripmuseum onder meer over onwaarschijnlijke avonturen en levenslessen, over de wederopstanding van Marvel Comics en legt uit waarom in ons land superhelden zeldzaam zijn.

3. Nina Hagen

Een optreden van Nina Hagen in het auditorium van het Groninger Museum. Vorig jaar zou het fenomeen de tentoonstelling Nieuwe Wilden openen, maar ze bleek (weer eens) verhinderd. Als goedmaker komt ze nu zaterdagavond voor een kort optreden, met band. Museumdirecteur Andreas Blühm is vrijwel zeker van haar komst: ,,Ze wil echt.” Mocht het anders lopen, dan zijn er altijd nog - onder meer - artist talks met Gabriël Lester, Maarten Baas en Albert Secuur.

4. Koffie

Er is veel koffie. Vooral in het Noordelijk Scheepvaartmuseum waar uit de doeken wordt gedaan wat vooraf ging aan de huidige koffiecultus. Honderd jaar geleden wemelde het al van de barristas: rond 1900 werd door de Noordelijke koffiebranderijen een miljoen kilo koffiebonen gebrand. In het museum vertelt Carin van der Wal over de door haar samengestelde tentoonstelling Koffie, vers(ch)gebrand waarin de geschiedenis van driehonderd jaar koffie in Noord-Nederland wordt belicht.

5. Livemuziek

In de musea klinkt tot op het laatst livemuziek. Indierockband Vera’s Charm speelt in het Scheepvaartmuseum, singer-songwriter Eva Waterbolk voorziet bezoekers van het Universiteitsmuseum van een soundtrack bij de tentoonstelling Gelukkig, gezond!, de rockertjes van Orange Skyline gebruiken het Groninger Museum als podium en in het GRID wordt zanger- en liedjesschrijver Jop Luberti vergezeld door de late nightjazz van So What.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.