Pleidooi: Drentse kunstenaarsarchieven naar Assen

Prominente kunstenaars die een band hebben met Drenthe zouden hun archieven naar het Drents Archief in Assen moeten overbrengen.

Daarvoor pleitte schrijver Marcel Möring donderdag in de Drentse hoofdstad bij de officiële overdracht van zijn archief: zeven dozen met manuscripten, typoscripten, correspondentie, foto's en bronmateriaal voor verhalen en romans. Hij riep onder andere Daniël Lohues, Mariët Meester, Ellen ten Damme, Frank Westerman en Sam Drukker op zijn voorbeeld te volgen.

Jeugdgedichten

,,Ik doe dit omdat ik de noodzaak voel het Drents Archief te verrijken met iets dat daar hóórt”, sprak Möring nadat hij symbolisch een map met zeven ingenaaide jeugdgedichten had overhandigd aan directeur Corinne Rodenburg van het Drents Archief .

,,Ik hoop dat het archief het ziet als een eerste stap naar meer bekendheid van Drenthe als een plek waar kunst geboren en gevoed wordt”, vervolgde hij. ,,Als meer mensen mijn voorbeeld volgen, dan voegen we culturele waarde toe aan het Drenthe waar wij zijn opgegroeid, dat ons voedde, dat ons maakte tot wie we waren.”

Harry Cock

Met zijn overdracht gaat de schrijver in tegen een beweging waarbij belangrijke kunstenaarsarchieven naar de Randstad verdwijnen. Daarnaast geeft Möring het signaal af dat hij spreiding van cultuur over verschillende landsdelen belangrijk vindt. Fotograaf Harry Cock, bij de overdracht aanwezig, gaf aan het voorbeeld van Möring te willen volgen. Cock is inmiddels met het Drents Archief in gesprek.

,,Waarom de fotografie- en architectuurarchieven naar Rotterdam, theaterarchieven naar Amsterdam, literatuur naar Den Haag?”, sprak Möring. ,,De plaatselijke en provinciale archieven in Nederland krijgen nog maar zelden materiaal van grote betekenis. Geld om aankopen te doen is er nauwelijks en archieven van enig belang verdwijnen bijna altijd naar de grote onderzoeks- en archiefinstituten in de Randstad. Zo wordt het in de provincie nog schraler.”

Bijzonder moment

Directeur Rodenburg noemde de overdacht een ‘zeer bijzonder moment’ en een ‘welkome aanvulling’ op de collectie. In Assen worden wel al schrijversarchieven bewaard, zoals van Louis Albert Roessingh en Johan Fabricius. Materiaal van auteurs die moderne literatuur bedrijven en daarbij over een internationale reputatie beschikken is echter schaars in de Drentse hoofdstad.

De 57-jarige Möring, die in Assen schrijver werd en voor zijn verhuizing naar Rotterdam zo'n dertig jaar in Drenthe heeft gewoond, overwoog aanvankelijk zijn archief over te dragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Daar ziet hij van af omdat het materiaal voor een groot deel betrekking heeft op Drenthe. De schrijver voltooide eerder dit jaar met de roman Eden een trilogie waarin met name Assen een belangrijke rol speelt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.