Randy Newman: ‘Ik heb liedjes maken nooit echt leuk gevonden’

Randy Newman heeft een lied over Donald Trump geschreven. Maar het staat niet op zijn nieuwe album Dark Matter. ,,Het was niet intelligent genoeg", zegt Newman (73).

,,Het ging over een man die met iedereen de lengte van zijn penis wil vergelijken. Het karakteriseert hem wel, ja. Maar het was te vulgair. Mensen zouden het punt waarschijnlijk missen."

En dat wil de songschrijver, wiens ironische teksten al bijna vijftig jaar zijn belangrijkste wapen zijn, graag voorkomen. Hij herinnert zich de controverses rondom zijn hit Short People uit 1977 - met het refrein ‘Short people got no reason / Short people got no reason / To live - nog goed. ,,Er werden echt gedacht dat ik een hekel had aan kleine mensen."

De laatste jaren legde Newman zich vooral toe op het schrijven van soundtracks voor films als Toy Story, A Bug’s Life en Monsters Inc. In 2013 won hij een Oscar met de song We Belong Together uit Toy Story 3. Dark Matter (dat wel een liedje over Poetin bevat) is het eerste album in negen jaar waarop hij zijn nieuwe liedjes zelf zingt.

U zegt dat uw stem met de jaren beter is geworden. Is dit album daarmee uw beste werk?

,,Ik ben er wel extra trots op, ja. En ik ben ook trots dat het is gelukt op mijn leeftijd een plaat te maken die niet slechter is dan vroeger. Meestal zie je toch afbrokkeling. In het algemeen maken popmuzikanten hun beste werk voor ze 30 zijn. Dat is toch een vreselijke vaststelling! Zo vreselijk, dat het mij inspiratie gaf om verdorie extra mijn best te doen op mijn 73ste."

Hoe doet u dat?

,,Ik zal je één ding vertellen: wat ik dus niet heb gedaan, is mijn leven interessanter maken dan mijn werk. Ik zie collega’s die daarmee wel last hebben. Neem Kanye West. Als die zich helemaal wijdt aan zijn werk, is dat topkwaliteit. Maar het lijkt erop dat zijn leven nu meer drama bevat dan zijn muziek."

,,Wat ik zou zeggen is: als je van je leven the big thing maakt, kun je echt goede liedjes wel vergeten. Prince heeft die vergissing ook een tijd lang gemaakt. Het moet andersom. Je kunt niet én van je leven én van je werk een meesterstuk maken."

Uw leven is geen meesterwerk?

,,Zeker niet. Het is ook weer geen puinhoop, maar dat komt alleen door de twee geweldige vrouwen die ik ooit heb getrouwd. Die hebben het bij elkaar gehouden. Ik zelf was er niet zo goed in."

,,Ik wist ook niet precies hoe ik het moest aanpakken, een meeslepend leven leiden. Je moet er waarschijnlijk op uit om allerlei dingen te gaan proberen. Een keer naar de Wimbledon-finale, naar het WK voetbal. Maar ik heb er gewoon nooit aan gedacht zoiets te ondernemen. Misschien was het gewoon luiheid."

U heeft zoveel liedjes geschreven. U bent vast niet lui.

,,Weet je wat het is? Omdat ik liedjes maken altijd zo moeilijk vond, moest ik er gewoon veel tijd in steken. Ik heb het ook nooit echt leuk gevonden. Ja, dat meen ik echt. Het is soms zó moeilijk. En de teleurstelling is zo groot als je iets briljants gemaakt denkt te hebben en de volgende dag tot de conclusie komt dat het weinig voorstelde."

,,Ik heb altijd aan mijn werk afgemeten hoe het met me gaat. De kwaliteit van mijn laatste liedjes was de kwaliteit van mijn stemming. Ik voel me ook altijd schuldig als ik niet aan het werk ben. Ik weet heus wel dat het stom is, maar een dag voelt toch een beetje nutteloos als ik niet tenminste een poging heb gedaan iets te schrijven."

Een collega van u zei ooit: Echte artiesten gaan niet met pensioen.

,,Het ziet ernaar uit dat dat klopt. Ik voel nog steeds geen behoefte om naar Nieuw-Zeeland te verhuizen en te beginnen met schilderen met olieverf. Ik kan het eigenlijk amper geloven, maar ik vrees dat ik eerlijk moet zijn: de kwaliteit van mijn leven was voor mij minder belangrijk dan de kwaliteit van mijn liedjes."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.