Rappers SFB niet op Noorderslag, Yung Nnelg wel

De Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) komt niet naar Noorderslag. Yung Nnelg neemt de plek van SFB in.

Drie van de vier leden van SFB zitten sinds 28 december in Suriname vast. Ze waren in Paramaribo voor een aantal optredens. De SFP-leden worden ervan verdacht dat ze betrokken zijn bij een seksfilmpje met een minderjarig meisje, dat in 2015 via sociale media werd verpreid.

Nadat de rechter-commissaris in Paramaribo vorige week de hechtenis van de drie met 30 dagen verlengde, tekenden de advocaten van de rappers bezwaar aan. Zij vroegen vrijlating voor twee van de drie leden van SFB, dat onderdeel was van rapcollectief New Wave dat vorig jaar op Noorderslag de Popprijs won. SFB stond gepland voor een optreden op Noorderslag, komende zaterdag.

Volgens de advocaten is er geen bewijs dat SFB-leden Frenna en Priceless zich schuldig hebben gemaakt aan seks met een minderjarige of het verspreiden van kinderporno. Het derde lid, dat onder de artiestennaam KM door het leven gaat, heeft inmiddels toegegeven dat hij in april 2015 seks heeft gehad met het meisje, dat toen 15 jaar oud was. KM was destijds 17 jaar.

Het meisje heeft verklaard dat Frenna en Priceless wel aanwezig waren bij het maken van het filmpje. Ze zijn niet herkenbaar in beeld, maar volgens de rechter-commissaris is er wel ‘een redelijk vermoeden van schuld’. Dinsdag bepaalde de rechter-commissaris dat de twee daarom niet vrijkomen.

De moeder van het meisje heeft inmiddels de klacht tegen de rappers ingetrokken. Ze is de publiciteit rond de zaak beu en bovendien zou er geen sprake zijn gewest van dwang of verkrachting. Ook is het betreffende filmpje al twee jaar oud. Volgens de rechter-commissaris doet het intrekken van de klacht niks af aan de strafbaarheid van de gepleegde feiten.

Het Openbaar Ministerie in Paramaribo neemt de zaak hoog op. Ook bij vrijwilligheid is seks met kinderen strafbaar. En misbruik staat hoog op het prioriteitenlijstje van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. De advocaten gaan in hoger beroep tegen de afwijzing van hun verzoek om vrijlating van Frenna en Priceless KM is gisteren voorgeleid.

Yung Nnelg, de vervanger van SFB op Noorderslag, was eerder al bevestigd voor Eurosonic. Vanavond is hij al te zien in Paradigm, om 2 uur ‘s nachts. Hij geldt als een van de meest veelbelovende hiphop-artiesten uit Amsterdam. Hij bouwde al een aardige naam op als lid van het SMIB-collectief uit Zuid-Oost (dat ook op Noorderslag staat) en op mixtapes van collega's als Bokoesam.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.