Recensie: Kilometervreter Pieter Derks houdt hoog tempo aan (★★★★)

Waarom zou je het toneel oplopen met een plichtmatig ‘goedenavond’, als er iets aan de hand is dat je enorm bezighoudt? In het geval van Pieter Derks is dat een auto. Een vreemde Renault Megane, die dag in dag uit voor zijn deur wordt geparkeerd. Hij kan goed uitleggen hoe zoiets je obsedeert, een man van je maakt die wantrouwend gaat staan loeren.

Ideale schoonzoon

Nu hij met Spot reist, zijn zesde programma, neemt Derks (32) afstand van het beeld dat hij jarenlang etaleerde, de schoonzoon die iedere moeder zich wenst. Hij gaat stevig aan de bak. Niet dat hij een magische onverbiddelijkheid uitstraalt, maar hij pakt maatschappelijke situaties bij de kop en is niet tevreden met gebeitelde definities. Zo heeft hij iets te zeggen over begrippen als etnisch profileren en voltooid leven. Daar zou hij wat dieper op in mogen gaan, maar hij heeft meer te doen. Haast is geboden en politiek is er veel aan de orde (verkiezingen en zo).

Terwijl menigeen er de buik van vol heeft, bewandelt hij de weg van de mild-kritische cabaretier. Pieter Derks is een kilometervreter die zijn onderwerpen er in hoog tempo door jast.

Sprookjes

Hij laat blijken dat ontwikkelingen rond leugenachtige partijbonzen hem niet aanstaan. Dankbare gesprekspunten, uitgerekend met de Turkse eigenaar van zijn favoriete snackbar Corry in zijn woonplaats Nijmegen. De conclusie: „Wij verschillen niet van mening. We verschillen van feiten.” Dan ontstaat de verrassing waar je op hoopt via een slaapliedje voor zijn zoontje dat afgelopen zomer geboren werd. Daarin gaat het over gruwelijke zaken, niet over het geblaat van een schaap. Zijn motivatie als vader: sprookjes hoort hij wel van anderen.

Het zou bovendien zo maar kunnen dat Derks zich in een nieuwe richting ontwikkelt. Die van de cynische beschouwer, die zich wellustig verliest in bizarre fantasieën. In het doorslaan over een glutenvrij diner vertoont hij in een dolle cadans de gekte die geen mens hem had toegeschreven. Ook de DNA-test over de ontrafeling van de identiteit van de drammende Nederlander gaat deze kant uit. Ach ja, en dan is er nog iets met gedoe op een luchthaven en de fabricage van een pijpbom. Daar raakt hij niet over uitgeluld. Lekker en veelbelovend.
---

Gebeurtenis: theatershow Pieter Derks, tekst, spel, muziek
Programma: Spot
Regie: Jessica Borst
Gezien: 9/3 Emmen, Atlas Theater
Productie:
Hekwerk Theater
Publiek:
426
Nog te zien: 16/3 Stadskanaal, 15/4 Leeuwarden, 6/5 Assen, 26/5 Drachten

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.