Soundgarden-zanger Chris Cornell dood

Detroit De Amerikaanse zanger Chris Cornell is na afloop van een optreden overleden. De frontman van rockband Soundgarden is 52 jaar geworden.

Bij leven kreeg Chris Cornell niet de credits voor zijn bijdrage aan grunge, een muziekstroming waarin eind jaren tachtig rock en agressieve punk samenkwamen. Nu hij volkomen onverwacht is overleden - de politie vermoedt zelfmoord - wacht hem wellicht een postume herwaardering als architect van het genre.

Badkamervloer

Cornell werd in de nacht van woensdag op donderdag gevonden op de badkamervloer van zijn suite in het MGM Grand Hotel. Daar was de politie op verzoek van zijn familie gaan kijken. Enkele uren eerder had hij met Soundgarden opgetreden in het Fox Theatre in Detroit.

Cornell sloot het concert improviserend af. In de toegift, Bulldozers & Slaves, verwerkte de zanger het refrein van Blind Willie Johnsons In my time of dying. ,,In my time of dying, I want nobody to mourn/All I want for you to do, is take my body home.”

Met het overlijden van de in Seattle geboren Cornell raakt de grungegeneratie opnieuw een belangrijke stem kwijt. Eerder stierven Andrew Wood (Mother Love Bone, 1990), Kurt Cobain (Nirvana, 1994), Layne Staley (Alice In Chains, 2002) en Scott Weiland (Stone Temple Pilots en Velvet Revolver, 2015).

Klassieker

Soundgarden bracht als eerste band grunge naar de massa, maar brak pas echt door na het ongekende succes dat Nirvana met Nevermind (1991) bereikte. Hoewel Soundgarden in 1994 met de ballad Black hole sun een klassieker afleverde, bleef de band altijd in de schaduw staan van Nirvana en Pearl Jam.

Eddie Vedders Pearl Jam ontstond uit de resten van Cornells Temple Of The Dog toen die zich op Soundgarden stortte. Toen Soundgarden in de jaren negentig uiteenviel, richtte Cornell met leden van Rage Against The Machine de band Audioslave op. In 2010 kondigde Soundgarden een reünie aan en in 2012 verscheen King animal, de eerste cd sinds zestien jaar. Aan een opvolger werd gewerkt.

Cornell wist lang de dans te ontspringen, maar raakte toch verslaafd aan drank en drugs. In 2004 verklaarde hij zichzelf clean.

Groningen

In 1989 reed Cornell eigenhandig het tourbusje naar Vera, Groningen, waar hij met Soundgarden optrad (een kaartje kostte 2,50 gulden). In 2009 was hij voor het laatst in Groningen. De show in De Oosterpoort stond in het teken van zijn soloplaat Scream.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven