Video: Mooi Wark oefent zonder John Roffel voor Symphony in Blue

Vreemd is het wel, erkende William Bossong, spelen zonder drummer John Roffel. ,,We wisten al dat hij zo ziek was”, zei de bassist/zanger van Mooi Wark, ,,maar het is nu officieel bekendgemaakt dat hij stopt. ”

Mooi Wark repeteerde vanmorgen in de Groningse Oosterpoort met het Noord Nederlands Orkest voor Symphony in Blue. Met dat concert - rechtstreeks te volgen via www.dvhn.nl - wordt vrijdagavond in Assen de ingebruikname van de nieuwe vaarroute Blauwe As gevierd.

Mooi Wark met strijkers

Op de plek van Roffel, die longkanker heeft, zat vanmorgen Jacques van de Beld. ,,Jacques drumt morgen ook”, zei Bossong. ,,John is er trouwens wel bij in Assen. Hij wilde dit niet missen.” Het concert met het NNO is bijzonder voor Mooi Wark. Bossong: ,,We hebben eerder met de Johan Willem Friso Kapel en het Drents Jeugdorkest gespeeld, maar dit is de eerste keer met strijkers erbij. Dat maakt het wat melodieuzer.”

Van de Beld is de tijdelijke stand-in voor Roffel. Vanaf zaterdag neemt Dennis Hendriks het stokje over. ,,Het is super om te doen”, zegt Van de Beld, ,,al is de reden natuurlijk heel vervelend. Maar John wil het zo en dus zal het zo geschieden.” Mooi Wark speelt tijdens Symphony in Blue twee nummers en de repetitie met het NNO duurde nog geen twintig minuten. Bossong met een glimlach: ,,In de blote kont is voor professionele musici natuurlijk niet zo moeilijk om te spelen.”

‘Echt kicken die variatie’

Naast Mooi Wark speelt het NNO in Assen ook twee nummers met Tangarine, Alides Hidding, King of the World, Bert Heerink & Jan Akkerman en Hangover Paradise. Het symfonieorkest voert zonder inmenging van Drentse artiesten ook nog wat filmmuziek uit. ,,Het programma zal een kleine twee uur duren”, vertelde Peter Zwerus van Hangover Paradise, dat vanmorgen een half uur voor Mooi Wark met het NNO op het podium stond.

Zwerus is initiatiefnemer van en drijvende kracht achter Symphony in Blue. Hij zocht de bands aan die meedoen. ,,Ik heb Daniël Lohues ook gevraagd natuurlijk, maar dat is niet gelukt”, zei Zwerus, op het moment dat King of the World zijn nummers met het NNO aan het instuderen was. ,,Maar we hebben blues, boerenrock, singer-songwriter, funk en symfonische rock - ik vind het echt kicken, die variatie.”

‘NNO is orkest voor de hele maatschappij’

Ook Henk Brugge, sinds enkele maanden leadzanger van Zwerus’ band, verheugde zich na de repetitie enorm op het optreden met het NNO. ,,Het past heel mooi in het plaatje”, zei Brugge. ,,Wij spelen symfonische, prgressieve rock en met een orkest erachter kun je het geluid veel voller maken. De arrangement die van onze nummers zijn gemaakt, zijn heel gaaf.”

Marcel Mandos, programmeur/artistiek manager van het NNO, liet vanmorgen zijn gezicht nog even zien bij de repetitie. ,,Dit is het enige concert dat ik niet zelf heb geprogrammeerd”, vertelde Mandos. ,,We zijn hiervoor gevraagd en daar zijn we heel blij mee. Wij willen ons als orkest graag ook op andere podia laten zien en ons in verschillende genres tonen. Het NNO is een orkest voor de hele maatschappij. Heel fijn dat we ook deze dingen kunnen doen.”

Concert rechtstreeks op tv en website

Het openluchtconcert in het Havenkwartier va Assen begint om 20.30 uur. Het wordt rechtstreeks uitgezonden door Podium TV en is ook te volgen via www.dvhn.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.