Zangeres Dua Lipa wint publieksprijs bij de EBBA Awards

Vorig jaar brak ze door op Eurosonic en woensdag ontving ze de publieksprijs bij de uitreiking van de EBBA Awards. Een mooiere winnaar dan Dua Lipa was niet denkbaar.

Eigenlijk won iedereen in Martiniplaza, waar dit jaar de uitreiking van de EBBA Awards werd gehouden. Of beter gezegd: opgenomen, want het betreft hier de registratie van een tv-uitzending, die traditiegetrouw werd gepresenteerd door Jools Holland.

European Border Breaker Awards

Er werden gisteravond op het openingsfeest van Eurosonic Noorderslag tien European Border Breaker Awards uitgereikt, aan beginnende Europese popacts, die het afgelopen jaar grensoverschrijdend succesvol waren. De tien winnaars, onder wie het Nederlandse two hit wonderNatalie La Rose, waren vooraf al bekend en voor het eerst waren ze allemaal naar Groningen gekomen. Nou ja, bijna allemaal, want de Albanese Era Istrefi zat met een gebroken been thuis, na een ski-ongelukje.

,,Ik ben geboren in Engeland en mijn ouders komen uit Kosovo”, zei Dua Lipa na haar optreden. ,,Maar ik voel me 100 procent Europees.” Die uitspraak werd natuurlijk ovationeel onthaald op een feestje dat met Europees geld wordt gefinancierd. De 21-jarige Britse was daarmee tegelijk een van de weinige prijswinnaars die in haar dankwoord verder kwam dan ‘thank you’.

En dat terwijl Jools Holland allen steeds nadrukkelijk de kans gaf ‘enkele woorden tegen de wereld te zeggen’, na het in ontvangst nemen van de EBBA. Het mocht niet baten, met als merkwaardig dieptepunt de Noorse producer Alan Walker, die een sjaal om zijn gezicht had gebonden. Zijn handelsmerk naar het schijnt en heel handig als je de griep hebt. Holland leek het wel best te vinden want hij vroeg nergens naar.

Vlekkeloos

De tv-show, die later deze maand in vele Europese landen op televisie wordt uitgezonden, verliep gisteren voor het eerst in jaren vlekkeloos. Met drie podia waarop afwisselend werd opgetreden, werd de vaart er goed in gehouden en niks hoefde opnieuw. Alleen bij het optreden van de Spaanse meidenband Hinds leek het technisch mis te gaan met de zangmicrofoons, maar dat bleek toch niet het geval te zijn.

Het betrof hier zelfs een ‘brilliant performance’, aldus Holland, die voor het overige vooral opviel doordat hij de boel weer vlot aan elkaar praatte en dezelfde grappen maakte als altijd. Hij interviewde tussendoor ook enkele gasten, zoals Barbara Gessler, een belangrijk iemand in de Europese Commissie op gebieden als cultuur en muziek. ,,Deze avond is een viering van het talent en de creativiteit van Europa”, zei Gessler. ,,Het laat de kracht zien van muziek: mensen verbinden, iets waar in deze tijden meer behoefte is dan ooit.” Waarvan akte.

De tv-uitzending van de EBBA Awards is zondagmorgen van 1.10 tot 2.10 uur op NPO3. Voorafgaand is daar vanaf 23.05 uur Noorderslag te zien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven