‘78 mensen via Marktplaats gedupeerd door oplichtingsbende uit Assen’

De verdachte oplichters van de zogeheten graafmachinebende uit Assen moeten vanaf dinsdag voor de rechtbank verschijnen. Tien verdachten staan terecht voor het plegen van oplichting via Marktplaats en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) boden zij op Marktplaats onder andere graafmachines en tractoren aan. De voertuigen werden niet geleverd.

Flinke bedragen

Het OM zegt dat de verdachten meer dan 78 slachtoffers hebben gemaakt. Zij dachten een koop via Marktplaats geregeld te hebben. Ze zijn benadeeld voor bedragen tussen de 1000 euro en 10.000 euro. Het OM heeft berekend dat door de bende ruim 320.000 euro is buitgemaakt. In maart 2015 zijn de verdachten opgepakt na invallen in het woonwagenkamp aan de Bremstraat in Assen-Oost en verschillende huizen in Assen.

De behandeling van de strafzaak begint vandaag met vijf verdachten. Hoofdverdachten zijn twee mannen van 58 en 29 jaar uit Assen en Veenhuizen. Ze worden, samen met acht anderen, verdacht van oplichting in de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Twenterand en Eindhoven. Donderdag 22 juni komen de andere vijf verdachten voor de rechter.

Onderzoek

De verdachten maken deel uit van een grootschalig onderzoek dat liep naar oplichting via Marktplaats in 2014, 2015 en 2016. Het onderzoek richtte zich op het aanbieden van goederen via internet, die na betaling niet geleverd werden. Het ging daarbij onder andere om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en shovels.

De verdachten zijn augustus 2015 door de rechtbank in Assen in afwachting van de strafzaak vrijgelaten. Begin 2016 ontstond de verdenking dat de twee hoofdverdachten zich opnieuw schuldig maakten aan fraude via Marktplaats. De mannen zijn in mei 2016 weer opgepakt. Ze hebben tot begin van dit jaar in voorarrest gezeten. De politie begon het onderzoek naar de fraude naar aanleiding van een stroom van aangiftes van gedupeerden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.