‘Ciske kan gewoon naar school’

emmen De vierjarige Ciske Hoebers uit Emmen kan vandaag gewoon naar school. Dat zegt wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen, nadat de ouders van Ciske dit weekend een oproep hadden gedaan via Facebook.

Het gezin Hoebers uit Emmen deed vrijdagavond via Facebook een emotionele oproep aan de gemeente Emmen om met een oplossing voor Ciske te komen. In het bericht schreef moeder Marike Hoebers dat haar zoon het begin van het nieuwe schooljaar dreigt te missen, omdat de aanvraag voor het zogeheten persoonsgebonden budget (pgb) opnieuw onder de loep genomen moet worden. Het stuk op Facebook werd in korte tijd talloze malen gedeeld en leidde tot verontwaardigde reacties.

Ciske heeft al veel medische tegenslag meegemaakt. Vlak na zijn geboorte bleek dat hij te weinig zuurstof in zijn bloed had en een gevaarlijk virus had opgelopen. Er volgde een zware tijd met veel ziekenhuisbezoeken, maar na vier jaar doet Ciske het boven verwachting goed. ‘Hij heeft een aantal handicaps waarmee rekening moet worden gehouden. Zoals een verstoord evenwicht, waardoor hij veel valt, en een verstoorde mondmotoriek, waardoor hij zich regelmatig verslikt, ’s nachts slijm ophoest en kwijlt, en nog moeite heeft met bepaalde letters. Hij heeft een lage spierspanning (hypermobiel), voornamelijk in zijn bovenlijf, en is doof aan zijn linkeroor’, schrijft moeder Marieke Hoebers.

Hoebers stelt dat Ciske cognitief gezien net zo hoog scoort als elk normaal kind. ‘Het advies van de orthopedagoge was duidelijk: Ciske kán en moet naar regulier onderwijs.’ Om het jongetje naar het reguliere onderwijs te laten gaan, is er wel extra begeleiding en zorg voor hem nodig.

Anderhalve week geleden kreeg het Emmer gezin goed nieuws: de beschikking voor het persoonsgebonden budget was onderweg. ‘Juichen! Ons mannetje mag naar school! Nu durfden we ook onze Ciske te vertellen dat hij écht naar de grote school mag.’ De vreugde was van korte duur. Drie dagen voor het begin van het nieuwe schoolseizoen kreeg het gezin opnieuw bericht. ‘Dankzij een steekproef wordt de hele pgb-aanvraag opnieuw onderzocht. Binnen drie maanden moet dit afgerond zijn.’ Volgens Hoebers betekent dit formeel gezien dat Ciske niet naar school kan.

‘De persoon binnen de gemeente die hierover besluit, is momenteel op vakantie’, schrijft Hoebers nog. Met het Facebookbericht probeerde het gezin nog iets aan de kwestie te veranderen.

Die hoop was dus niet tevergeefs. De Emmer wethouder Robert Kleine liet deze krant weten dat hij inmiddels contact heeft gehad met de familie Hoebers. ,,De intentie is nog altijd om Ciske naar school te laten gaan, en dat gaat ook gewoon gebeuren.’’

Volgens Kleine bestaan er wel enkele administratieve onduidelijkheden over hoe de beschikking moet worden opgesteld, maar dit mag volgens hem niet ten koste gaan van Ciske. De gemeente gaat de kwestie volgende week verder bespreken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven