‘Functioneren dorpsverenigingen Emmen onduidelijk’

Het is onduidelijk of de wijkverenigingen en dorpsraden in de gemeente Emmen de belangen van hun inwoners goed behartigen. Er zijn geen doelen en de gemeenteraad staat op te grote afstand om daarover fatsoenlijk te oordelen.

Dat zegt de Rekenkamercommissie van de gemeente Emmen na onderzoek. De commissie vindt dat er betere afspraken moeten worden gemaakt met de zogeheten erkende overlegpartners (eop’s.) De vraag hoe je wijk en dorp leefbaar houdt moet daarbij voorop staan.

Die overlegpartners zijn in de gemeente Emmen een belangrijke schakel tussen het gemeentebestuur en de inwoner. Zij moeten zorgen voor de leefbaarheid en krijgen daar ook geld voor. De rekenkamercommissie stelt dat er geen concreet beleid vanuit de gemeente is voor de wijk- en dorpsverenigingen en dat er geen heldere en meetbare doelen zijn afgesproken. ,,Elke eop geeft op eigen wijze invulling aan haar taken, maar zonder heldere doelen kan je niet zeggen of een eop goed functioneert.’’

De Rekenkamercommissie constateert in haar onderzoek ook dat in veel gevallen het bestuur van een wijk- of dorpsvereniging geen goede afspiegeling is van de inwoners van het gebied dat zij vertegenwoordigen. Met name jonge inwoners zijn lastig te enthousiasmeren. Er zijn geen duidelijke richtlijnen vanuit de gemeente voor de manier waarop de achterban bij het werk moet worden betrokken. En als er al een richtlijn is, zoals de jaarlijkse openbare vergadering, wordt die niet gehandhaafd. Het gevolg daarvan is dat sommige eop’s nooit in het openbaar verantwording afleggen aan de bevolking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.