‘Moord op mijn dochter Annemieke is niet te verdragen’

,,Mijn dochter mag nooit vergeten worden”, zegt de moeder van Annemieke van Dijk uit Roden. De naam van het vermoorde meisje (17) komt op de Muur tegen Geweld.

Het Nationaal Monument Muur tegen Geweld bij De Wijk is een gedenkplaats voor kinderen en volwassenen die door geweld om het leven zijn gebracht. De slachtoffers op het monument zijn geen criminelen die het gevaar op zochten. Het zijn onschuldige slachtoffers, die vaak net als Annemieke in hun eigen vertrouwde omgeving zijn gedood.

Nabestaanden kunnen ter nagedachtenis aan hun dierbare een naamplaatje bevestigen op de muur. Het monument telt al 120 namen. Zaterdag komen er tien gedenkplaatjes bij, ook die voor Annemieke.

Het gedenkteken voor Annemieke. Eigen foto

Haar moeder Tineke Jager (59) gaat het naamplaatje zelf bevestigen. ,,Vorige week heb ik er rondgelopen. Het is een hele mooie, stille plek. Op het monument zag ik al die namen van slachtoffers, ook namen die ik wel ken. Jonge meisjes die net als mijn dochter zijn vermoord: Andrea Luten, Anne de Ruijter de Wildt, Marianne Vaatstra en Kim Stoker. Ik kreeg kippenvel toen ik daar rondliep. Ik zie enorm op tegen de ceremonie. Maar ik doe het voor mijn dochter. Annemieke hoort thuis op dat monument.”

Klik op bovenstaande foto's voor extra info

'Mij is mijn dochter ontnomen'

2 juli is het vier jaar geleden dat het meisje in haar huis in Roden op klaarlichte dag door haar ex-vriend (19) met messteken om het leven is gebracht. De dader kreeg 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het verdriet over haar dood wordt bij haar moeder met het verstrijken van de tijd niet minder.

,,Mensen denken dat de scherpe kantjes er vanaf gaan. Dat is niet zo. Ik ben mijn dochter kwijt. Elke dag zijn er pijnlijke confrontaties: als ik een vriendin van Annemieke zie rijden of een moeder met een dochter zie lopen. Annemieke is het leven afgenomen. Mij is mijn dochter ontnomen.”

Sinds de moord op Annemieke heeft voor haar moeder het leven alle glans verloren. ,,Ik heb nog één doel in mijn leven en dat is mijn zoon Rik. Hij is bijna twee jaar na Annemieke geboren. Mijn zoon was erbij toen Annemieke werd vermoord. Ook dat doet veel pijn, dat hij zo iets verschrikkelijks heeft moeten meemaken. Alleen al daarom moet ik zorgen dat de basis voor hem goed is en dat ik er voor hem ben als moeder.”

Een kind verliezen is het allerergste wat je als ouder kan overkomen, zegt Tineke Jager. ,,Het moet vreselijk zijn je kind te zien lijden aan ziekte, maar je gaat wel samen naar het einde en kunt afscheid nemen. Een ongeluk is plotseling, meestal is niet echt sprake van schuld, het is domme pech. Maar een moord: dat iemand anders heeft besloten dat Annemieke - die nog geen vlieg kwaad deed - niet meer mocht leven, dat is niet te verdragen.”

Kleine lichtpuntjes

In het leven van Tineke Jager zijn kleine lichtpuntjes. Zoals het dagelijkse contact met Margriet Dijkstra, de moeder van Kim Stoker uit Emmen. Ook haar dochter is vermoord door haar ex-vriend. Zij was 24 jaar toen zij in haar eigen woning werd doodgestoken. ,,Dat was een half jaar voor de moord op Annemieke. De moeder van Kim stuurde mij een kaart toen Annemieke was overleden. Daar heb ik pas twee jaar later op gereageerd.

We zijn ondertussen beste vriendinnen. Het klikte meteen. Onze gesprekken gaan over van alles, echt niet alleen over ons verdriet over de moord op onze dochters. Annemieke en Kim komen altijd wel ter sprake. We hebben aan een half woord genoeg. We begrijpen elkaar.”

De moeder van Annemieke heeft getwijfeld of zij de naam van haar dochter op de Muur tegen Geweld wilde. Zij doet het nu toch, omdat zij wil dat haar dochter niet vergeten wordt. ,,De belangrijkste reden voor mij om dit gedenkplaatje te plaatsen is toch wel de boodschap die het uitdraagt, Annemieke’s levensmotto : Live well, laugh often, love much. Zo stond zij in het leven. Dat is de boodschap die zij ons en de wereld meegeeft.”

Namen slachtoffers voorgelezen

De Muur Tegen Geweld bij De Wijk is opgericht door Johannes Boertien uit Elim en Dirk Guichelaar uit De Krim. Het Nationaal Monument is in 2011 onthuld. Minister-president Rutte en toenmalig koningin Beatrix waren bij de onthulling aanwezig. Een paar jaar later zijn de eerste naamplaatjes van slachtoffers aangebracht. De bestuursleden van Stichting Herdenken Geweldslachtoffers beheren nu het monument en organiseren de ceremonies met nabestaanden.

De Muur Tegen Geweld is bedoeld om slachtoffers van moord og doodslag te gedenken en om de samenleving te waarschuwen voor de gevolgen van geweld. Het is een plek waar nabestaanden lotgenoten kunnen treffen. Eén keer per jaar kunnen nabestaanden van slachtoffers een nieuw gedenkplaatje aanbrengen op het monument. Onderdeel van de ceremonie van zaterdagmiddag is het voorlezen van alle namen van slachtoffers op de muur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.