‘Vermilion doet vreemd over onderhoud gasput Wapse’

Milieudefensie Westerveld zet vraagtekens bij een door Vermilion ingetrokken melding van werkzaamheden bij Wapse. ‘Een vreemde gang van zaken’.

De Canadese aardgasproducent Vermilion wilde komende maandag beginnen met het vervangen van de binnenste buis in de productieput bij Wapse. Het bedrijf meldde de werkzaamheden, waarvoor een mobiele installatie zou worden geplaatst, aan het ministerie van economische zaken (EZ). Dat liet vorige week een ‘kennisgeving melding’ publiceren in huis-aan-huisblad Da’s Mooi. Maar Vermilion blijkt de melding nu opeens te hebben ingetrokken.

‘Dit jaar niet meer’

Woordvoerster Daniëlle Cardozo van Economische Zaken bevestigt dit desgevraagd. ,,De aangekondigde werkzaamheden worden dit jaar niet meer uitgevoerd”, laat ze weten. Volgens haar is een ‘geactualiseerde productiestrategie’ van Vermilion reden van het uitstel. Komende week plaatst Da’s Mooi een rectificatie.

Uitbreiding productie

Milieudefensie Westerveld vertrouwt het niet. ,,Tijdens een informatieavond, begin dit jaar, was al even sprake van deze onderhoudswerkzaamheden”, legt Alie Eiting uit. ,,Toen werd duidelijk dat met de mobiele installatie niet alleen de opvoerleiding zou worden vervangen. Vermilion wilde ook de Akkrum-zandsteen perforeren. Wij vermoeden dat het bedrijf gelijk een uitbreiding van de productie mogelijk wilde maken, onder het mom van een onderhoudsbeurt.”

‘Vreemde gang van zaken’

Milieudefensie nam contact op met EZ en stelde naar eigen zeggen ‘kritische vragen’. Volgens Eiting bleek Vermilion ook een rapport ‘van meer dan honderd kantjes’ bij het ministerie te hebben ingediend. ,,Dat is voor een onderhoudsbeurt helemaal niet nodig. Voor een perforatie wel. Merkwaardig genoeg is dit rapport niet openbaar gemaakt bij de melding. Al met al een vreemde gang van zaken.” Ondertussen is de melding dus van tafel.

Rechter grijpt in

Het is niet de eerste keer dat Milieudefensie Westerveld de gasproducent op de huid zit. Sinds najaar 2015 wint Vermilion aardgas bij Wapse. Vorig jaar ontdekte Milieudefensie dat het bedrijf hier veel meer gas produceerde dan de 480.000 kubieke meter per dag waarvoor het een vergunning had. De milieuorganisatie stapte naar de rechter. Die gaf Milieudefensie januari dit jaar gelijk. Vermilion werd gedwongen de productie stil te leggen. Pas na enkele weken mochten de Canadezen de gaswinning hervatten.

Verdrievoudiging productie

Ruim een half jaar verder heeft Vermilion toestemming van EZ om de gaswinning bij Wapse daadwerkelijk te vergroten. Het bedrijf wil de productie verdrievoudigen, tot een maximum van 1,5 miljoen kuub per dag. Maar de omgevingsvergunning is nog niet definitief. Deze zomer lag de vergunning ter inzage. Milieudefensie Westerveld heeft beroep ingesteld.

Bij Vermilion zelf was woensdag niemand in staat te reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.