„Voetgangerstunnel tussen Anderen en Eexterhalte moet beter benut worden”

Tussen Anderen en Eexterhalte loopt een voetgangerstunnel die op dit moment volstrekt nutteloos is. De gemeente Aa en Hunze moet ervoor zorgen dat de tunnel beter benut wordt.

Dat vindt de PvdA-fractie in deze gemeente. De voetgangerstunnel is onderdeel van het pad over de oude NOLS-spoorlijn en loopt over natuurbegraafplaats Hillig Meer richting camping De Schaopvolte. Wandelaars die de route over de cultuurhistorische spoorlijn volgen komen bedrogen uit, constateert de PvdA. De route eindigt abrupt, terwijl wandelaars worden uitgenodigd het pad te volgen.

Actie

Volgens de PvdA wordt al jaren gewacht op actie van de gemeente. De tunnel wordt volgens de partij niet of nauwelijks gebruikt en heeft vele tonnen gekost: een desinvestering dus. Althans, als de tunnel onbenut blijft, zoals nu het geval is.

De spoorroute tussen Anderen en Gieten kan daarentegen eenvoudig nieuw leven worden ingeblazen, stelt de partij. De eigenaar van camping Eexterhalte - waar nog historische treinstellen staan en een oud spoorweggebouw - is volgens de PvdA bereid doorgang te verschaffen aan wandelaars, bijvoorbeeld door een draaihek (tourniquet) aan de rand van de camping te plaatsen. Wandelaars kunnen dan vrije doorgang krijgen tot de camping. De PvdA vraagt zich af waarom de gemeente niet veel eerder afspraken heeft gemaakt met de campingeigenaar.

Mountainbike

Ook zou de oude spoorroute beter ingezet kunnen worden door mountainbikers en ruiters toegang te bieden tot de tunnel en de natuurbegraafplaats. De tunnel heeft al fietssporen en is dus toegankelijk voor fietsverkeer. Hillig Meer zou fietsverkeer moeten toestaan. „Goed voor de recreant en goed voor de locale economie”, aldus raadslid Henk Santes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven