Apotheken Eelde en Ter Borch stoppen met inzameling medicijnen

Het conflict tussen apothekers en Tynaarlo over medicijnenafval loopt op. Particulieren kunnen dit niet meer kwijt bij de apotheken in Eelde en Ter Borch.

De apotheken vinden dat ze gratis medicijnenafval van particulieren bij de gemeente moeten kunnen brengen. De gemeente beschouwt dit echter als bedrijfsafval en stelt dat ze alleen afval van particulieren mag aannemen. ,,We hebben besloten met onmiddellijke ingang te stoppen met het innemen van overtollige medicijnen’’, verklaarde Imma Boiten, mede-eigenaar van beide apotheken, gisteren.

Kostbare klus

,,Als mensen medicijnen overhebben, of ze hebben geneesmiddelen van een overledene, dan brengen ze die bij voorkeur naar de apotheek’’, legt Imma Boiten uit. ,,Mensen kunnen ze ook inleveren bij de Milieustraat in Tynaarlo, maar dat is toch een drempel. Wij willen niet dat mensen ze door de wc spoelen.’’

Het was voor de apotheek een bewerkelijke en kostbare klus. ,,Je moet de namen van de verpakking halen en ook de geneesmiddelen onherkenbaar maken’’, legt Boiten uit. ,,Je moet de pillen uit de blisters drukken. Anders kan iemand met een bepaald middel aan de haal gaan.’’

Daarna gaf de apotheek het afval aan een particuliere afvalverwerker. Boiten: ,,Dit kost op jaarbasis duizenden euro’s. We kunnen hier niet mee doorgaan.’’ Eerder stopten apotheken in Vries en Zuidlaren met het innemen van afval.

Nieuw plan

Tynaarlo en Coevorden zijn de enige gemeenten in Drenthe die geen medicijnenafval van apothekers innemen. Dit staat op gespannen voet met het rijksbeleid. Gemeenten moeten apothekers hierin juist tegemoetkomen, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) vorig jaar op Kamervragen van de ChristenUnie.

Tynaarlo meldt dat er in september een nieuw afvalplan komt, waar de gemeenteraad een oordeel over mag geven. Leefbaar Tynaarlo roept de gemeente op direct het roer om te gooien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.