Assen en Emmen krijgen een pepernotenfabriek (+video)

Assen en Emmen krijgen een pepernotenfabriek. Bij de winkels zijn 50 verschillende luxe pepernoten te koop.

In Assen krijgt de pepernotenfabriek onderdak in een leegstaand pand aan het Koopmansplein. In Emmen vestigt de fabriek zich in de Picassopassage. De winkels gaan rond 1 oktober en worden beide uitgebaat door Michel Vroon en zijn compagnon Gerry Poster uit respectievelijk Eelde en Roden.

'Er mag geproefd worden..'

Aan de Brugstraat in Groningen opende afgelopen zaterdag voor het derde jaar op rij een filiaal van de Pepernotenfabriek. Daar komen elke woensdag pallets vol nieuwe voorraad binnen. Per week zo'n zesduizend zakjes.

De Groningers eten volgens manager Liselotte Dubon het liefst stroopwafel-, truffel/kaneel- en limoncellopepernoten. ,,Maar ook de glutenvrije variant is erg populair." Klanten mogen in de winkel alle smaken proeven. Maar: "Er mag geproefd worden, niet gegeten", zegt Dubon lachend. Ook bijzondere smaken als drop, zure mat en tompouce zijn te krijgen.

Hofleverancier voor Sinterklaas

De Pepernotenfabriek is onderdeel van Van Delft Biscuits uit Harderwijk. Het bedrijf is sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’. Van iedere honderd in Nederland verkochte pepernoten komen er zeventig uit de bakkerij van Van Delft.

De afgelopen jaren zette de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld tal van nieuwe luxe pepernoten in de markt met verschillende smaakjes. In Nederland zijn ook pepernotenfabrieken in Amersfoort, Leiden, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam en Den Bosch. Het streven van Van Delft is, zo vertelt Vroon om dit jaar ook vestigingen te openen in Antwerpen, Dusseldorf en Barcelona. ,,Uiteidelijk willen we ook een fabriek openen in New York.’’

Nederlandse traditie

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat naar de zestiende eeuw. De oorsprong van de pepernoot zoals we die nu kennen, stamt uit de 18e eeuw en ontstond door de samenvoeging van peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel. De ingrediënten waren meegenomen uit het Verre Oosten door zeelieden. Het strooien van pepernoten als traditie ontstond in de 19e eeuw.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.