Assen klaar voor gevaarlijk Mali

,,Het is een van de gevaarlijkste VN-missies”, zegt commandant Gert Strick van de luchtmobiele brigade in Assen. Hij leidt de nieuwe uitzending naar Mali.

In april vertrekken de 190 Nederlandse militairen naar Kamp Castro in Gao, in het noordoosten van Mali. Het overgrote deel komt van de kazerne in Assen en luitenant-kolonel Gert Strick heeft de leiding over de Nederlandse uitzending. Zij lossen hun collega’s uit Schaarsbergen af. Vorige week sloten de kersverse Maligangers de eindoefening op de Veluwe af. Deze week vertrekken ze naar het Duitse schietterrein Bergen Hohne om met scherp te schieten. Strick: ,,Dat is toch anders dan met oefenmunitie.”

Samenwerken met Duitsers

De Nederlanders werken in Gao nauw samen met de Duitsers. Zij leveren onder meer de helikopters om de rode baretten uit Assen te vervoeren voor patrouilles. Bijzonder aan deze missie is dat de Asser militairen patrouilles afleggen over grote afstanden. ,,Van vijf of zes dagen, maar ook van twee weken. Soms leggen we afstanden af van 1300 kilometer. Vergeet niet, Mali is twee keer zo groot als Frankrijk.”

Er zijn tot nu toe een kleine 60 VN-militairen in het Noord-Afrikaanse land omgekomen tijdens de missie Minusma van de Verenigde Naties, die sinds juli 2013 draait. Vier Nederlandse militairen kwamen om door ongelukken. Twee toen hun Apache gevechtshelikopter neerstortte en vorig jaar juli twee militairen van de brigade in Assen tijdens een oefening met een mortier.

Bermbommen

Het grootste gevaar waar de militairen mee geconfronteerd worden zijn bermbommen, zegt Strick. Daar hebben de Nederlanders ervaringen mee opgedaan in Afghanistan. Verder zijn er de zelfmoordaanslagen die in het overwegend islamitische Mali voorkomen. Zoals begin dit jaar bij Kamp Castro. Ruim zestig mensen vonden de dood bij de bloedige aanslag.

De 190 Nederlanders zijn niet de enige VN-militairen in Mali. Ook Duitsland, Zweden, Bangladesh, Somalië en Tsjaad leveren troepen. Daarnaast zijn de Fransen in hun voormalige kolonie aanwezig, zij maken jacht op jihadstrijders in de de woestijn in Noord-Mali.

De taak van de Nederlanders is inlichtingen verzamelen. Strick: ,,We moeten kijken of de stammen in het gebied zich aan het vredesakkoord houden. Daarvoor zullen we met stamhoofden praten. Verder houden de Nederlanders mensensmokkelaars, drugsroutes en wapenhandelaars in het gebied in de gaten. Ze maken veelvuldig gebruik van het woestijnachtige gebied.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.