Bestuur WMD met water voor dokter

De directeur en de Raad van Commissarissen van Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) moeten zich verantwoorden voor het miljoenenverlies van de WMD.

De aandeelhouders van het waterbedrijf (de provincie en elf Drentse gemeenten) drongen vrijdag tijdens hun vergadering in Assen aan op een nader onderzoek. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de rol van de teruggetreden directeur Karst Jan Hoogsteen en de Raad van Commissarissen die hem moest controleren.

De WMD leed onder het bewind van Hoogsteen 13 miljoen euro verlies op waterprojecten in Indonesië. Hij investeerde liefst 17 miljoen euro op de eilanden in Oost-Indonesië, terwijl hij fiat had voor 3,5 miljoen. Geld dat Drentse burgers voor hun drinkwater betaalden.

De aandeelhouders willen weten of er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Daarbij wordt ook gekeken naar de controlerende rol die de Raad van Commissarissen had moeten uitvoeren. De Raad liet Hoogsteen zijn gang gaan. Ook de aandeelhouders hebben niet op tijd aan de bel getrokken.

Hoe pijnlijk het WMD-dossier is bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering. Accountant De Jong & Laan keurt het jaarverslag 2015 niet goed. De financiële specialisten reisden zelf naar Indonesië om de cijfers van de waterprojecten te controleren. De helft van de papieren en cijfers ontbreekt waardoor geen goede controle mogelijk was, schrijft De Jong in de controleverklaring bij het jaarverslag.

De gevolgen van het onthouden van goedkeuring van de accountant zijn dat de WMD voortaan moeilijker bij banken kan aankloppen voor leningen voor nieuwe investeringen. Ook is het niet goed dat een bedrijf gefinancierd met publiek geld, miljoenen euro’s heeft verkwanseld.

Bestuurlijk Drenthe is flink verweven met het WMD-debacle. De Raad van Commissarissen bestaat grotendeels uit (oud-)burgemeesters en (oud-)gedeputeerden. Zij hebben Hoogsteen hun gang laten en verzuimd in te grijpen. ,,Zij komen niet in aanmerking voor de Nobelprijs voor best bestuurlijk toezicht”, verwoordde gedeputeerde Cees Bijl het gevoel. Hetzelfde geldt voor de aandeelhouders, vertegenwoordigd door hun gedeputeerde en wethouders.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.