BlauweAs open: boten kunnen door hartje Assen

Vanaf volgende week woensdag kunnen mensen met een recreatieboot(je) een ‘rondje Assen’ varen. De zogenoemde BlauweAs gaat dan open.

Plezierboten, sloepjes, roeiboten, kano’s en de rondvaartboot kunnen vanaf 19 juli de vanaf de Vaart linksaf het Kanaal opvaren of omgekeerd via de Drentsche Hoofdvaart en het Havenkanaal richting het Kanaal. De route door hartje Assen heeft onderweg aanlegmogelijkheden voor een bezoekje aan de stad.

In de BlauweAs zijn de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd. Er moesten er twee nieuwe sluizen, drie fietsbruggen en drie autobruggen komen. In het vaarseizoen bedient straks een pool van brugwachters de bruggen en sluizen.

De vondst van fosfor in oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog, vorige maand, vertraagde de opening enkele weken. De gevaarlijke stof is verwijderd. Volgende week wordt nog wel gebaggerd, onder meer bij de Weiersbrug en in de zwaaikom van de Havenkade, maar dit staat openstelling van de vaarroute niet in de weg.

De gemeente Assen ziet 2017 als try-outjaar, waarin ervaring wordt opgedaan met vaarverkeer door de stad. Waar nodig worden bedieningstijden van bruggen en sluizen aangepast. Booteigenaren kunnen vóór hun bezoek aan Assen de vaarpagina’s op de website www.assen.nl raadplegen.

De BlauweAs staat de komende maanden volop in de schijnwerpers. Op en rond het Kanaal zijn feestelijke evenementen, zoals A Local Swim (3 september), de Midnightwalk (8 september) en Symphony in Blue, een groot concert op het water (15 september).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.