Brede oproep tot herstel van vertrouwen over Bethesda

Objectieve cijfers en een gelijkwaardige uitruil van complexe zorg en specialisten, de komst van een geriater en oogarts en het wegnemen van wantrouwen door het voeren van constructieve gesprekken.

Dat zijn voor veel Hoogeveners belangrijke zaken als het gaat om de toekomst van ziekenhuis Bethesda. Enkele tientallen inwoners gingen maandagavond in het raadhuis in gesprek met de gemeenteraad.

Roerige, emotionele happening

Deze sessie was een vervolg op de roerige, emotionele happening in een afgeladen Tamboer, vorige maand, toen burgers hun zorgen en boosheid uitten over de plannen van de Treant Zorggroep met ziekenhuis Bethesda en de fusie met de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal. Er bleek een gebrek aan vertrouwen in het bestuur en diepe ongerustheid over het behoud van onder meer intensive care en spoedeisende hulp.

Die volwaardige zorg is ook de inzet van de gemeenteraad. Hoewel de politiek niet over de bedrijfsvoering van het Hoogeveense ziekenhuis gaat, wil de raad wel zo veel mogelijk invloed uitoefenen op de beslissingen van het bestuur van Treant. De bijeenkomst van maandagavond moest de ‘kracht van de samenleving’ aanboren. Hoe kan de ziekenhuiszorg verbeterd worden? Wat is nodig voor een goede dialoog met de raad van bestuur van Treant?

Brief wordt aan Treantbestuur overhandigd

De (aangemelde) Hoogeveners konden ideeën, denkrichtingen en mogelijke oplossingen aandragen die uiteindelijk moeten leiden tot concrete acties richting Treant. Die worden verwoord in een brief waar de gemeenteraad donderdag, na een debat, een handtekening onder wil zetten. Om het epistel vervolgens persoonlijk aan het Treantbestuur te overhandigen, benadrukte burgemeester Karel Loohuis.

‘Gemiste kans’

Dat de Treant Zorggroep maandagavond niet uitgenodigd was, viel niet in de goede aarde bij de raad van bestuur. In een brief, vorige week, aan burgemeester Loohuis sprak voorzitter Carla van de Wiel van een gemiste kans. De zorggroep wilde geen toeschouwer zijn. ,,Daarnaast heeft het niet veel zin zonder Treant te spreken over zaken waar wij ons iedere dag mee bezighouden’’, stelde Van de Wiel.

In het Bethesda-ziekenhuis hield de zorggroep maandagavond ook een eigen bijeenkomst, waar medewerkers en inwoners met artsen en leden van de raad van bestuur in gesprek konden gaan. De animo bleek met negen personen zeer gering. Maar belangrijker nog: het typeert vooral de onderlinge verhoudingen tussen Treant en de gemeente.

‘Anders af van de fusie’

Veel Hoogeveners willen dat die relatie weer normaliseert, waarbij Treant zich open en transparant naar de bevolking moet opstellen. ,,Anders moeten we van de fusie met Emmen en Stadskanaal af’’, klonk het vanuit de zaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.