Buurtbemiddeling Hoogeveen en De Wolden: meer en heftigere burenruzies

Steeds meer mensen in Hoogeveen en De Wolden, die in onmin leven met hun buren, kloppen bij Buurtbemiddeling aan.

En niet voor niets, want in ongeveer 70 procent van de gevallen slaagt de bemiddelaar er in vrede te sluiten tussen de strijdende partijen. Geen kleinigheid, want niet alleen het aantal zaken neemt toe, ook de heftigheid.

Psychische problematiek

,,Onze bemiddelaars komen vaker in aanraking met gezinnen waar meerdere problemen spelen, waar sprake is van psychische problematiek of in elk geval het vermoeden daarvan en ze krijgen te maken met moeilijke, zwaar geëscaleerde burenruzies’’, zegt Hetty de Bruin, coördinator van Buurtbemiddeling in Hoogeveen en De Wolden.

In Hoogeveen werd vorig jaar 65 keer aan de bel getrokken bij Buurtbemiddeling. In De Wolden, waar aanzienlijk minder mensen wonen, was dat ongeveer 20 keer. De top 3 van de klachten: geluidsoverlast, ergernissen rond het huis en intimidatie.

Heg, schutting, overhangende tak

,,Wat we vaak zien is dat buren onenigheid hebben over zaken in en rond de tuin. De heg of schutting, die niet op de goede plek staat, de overhangende tak van de boom en natuurlijk geluidsoverlast’’, zegt De Bruin.

Aan de buurtbemiddelaar de taak het geschil tussen de buren op te lossen. Soms spelen meer problemen, die ook van psychische aard kunnen zijn. Het ‘oplossingspercentage’ van 70 in Hoogeveen en De Wolden is gelijk aan het landelijk gemiddelde.

’Vrijwilligers zijn echt neutraal’

,,Het maakt zeker heel veel uit dat onze bemiddelaars het werk vrijwillig en onbetaald doen. Ze zijn echt neutraal. Ze zijn niet voor de een, noch voor de ander. Ze willen gewoon helpen om tot een goede oplossing te komen’’, aldus De Bruin.

In Hoogeveen en De Wolden zijn 14 getrainde bemiddelaars actief.

‘Steeds vaker uit eigen beweging’

Ruziënde buren weten Buurtbemiddeling steeds beter te vinden. ,,Het aantal mensen, dat rechtstreeks bij ons aanklopt, neemt behoorlijk toe. Eerder werden veel geschillen doorverwezen door de politie, maar we merken dat mensen steeds vaker uit eigen beweging bij ons komen.’’

Buurtbemiddeling in Hoogeveen en De Wolden is officieel erkend door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Westerveld en Meppel zijn daar niet bij aangesloten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.