Campagne focust op jonge carbidschieter

De vorige jaarwisseling daalde het aantal slachtoffers met brandwonden door carbidschieten van tien naar vier. Met dank aan de gevoerde campagne?

,,Ja’’, zegt burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen. ,,Wij claimen dat succes gewoon.’’ Vandaag gaf hij in Fluitenberg, in het grasland van agrarisch ondernemer Bert Otten, weer het startsein voor de campagne ‘Wie is de BOCK’.

Die afkorting staat voor Bewust Oplettende Carbid-Knaller. Die persoon is op de hoogte van de vijf tips voor carbidschieten. Dan gaat het over een goede voorbereiding, bescherming, veiligheid, materiaalgebruik en de aanwezigheid van blusmiddelen. ,,En de BOCK is nuchter’’, voegde Loohuis er aan toe.

Vijftig gemeenten

Dit keer beperkt het initiatief zich niet tot Drenthe: Groningen en Friesland haken ook aan. Met vier deelnemende gemeenten uit Overijssel komt het totaal op vijftig. ,,Wat mij betreft rolt deze campagne zich steeds verder uit’’, hoopt Loohuis.

Carbidschieten wint nog altijd aan populariteit. Vooral de beperking van het afsteken van consumentenvuurwerk in 2014 -van oudejaarsdag 18 uur tot nieuwjaarsmorgen 02 uur- leidde tot een explosieve stijging. Deze regels gelden namelijk niet voor carbidschieten. Wel moet in sommige gemeenten ontheffing of vergunning voor carbidschieten worden aangevraagd. Daarin staan regels en voorwaarden, onder meer over locaties en afstanden tot bebouwing.

Jonge slachtoffers

Keerzijde van de groeiende populariteit van carbidschieten zijn de veelal jonge slachtoffers met (ernstige) brandwonden. Het brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis behandelde rond de jaarwisseling 2013-2014 nog drie slachtoffers. Dat aantal nam een jaar later toe tot tien en is na oud en nieuw 2015-2016 gedaald naar vier.

Chirurg en medisch hoofd Gerard Beerthuizen van het brandwondencentrum in Groningen stelt dat de slachtoffers veelal jongeren zijn. ,,Die lopen door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s ernstige brandwonden op.’’ Voor de deelnemende gemeenten is het dan ook zaak om die groep te doordringen van de noodzaak tot veilig en gecontroleerd carbidschieten. Daartoe worden onder meer flyers en sociale media ingezet.

Prachtige traditie

Het startschot voor de campagne werd dinsdag vlakbij de thuisbasis van Stichting Carbidschieten Drenthe, in Fluitenberg, gegeven. In Drenthe geniet het carbidschieten een UNESCO-status. In juni 2014 is het als 50e traditie op de nationale inventarislijst van immaterieel erfgoed geplaatst. De traditie rondom carbidschieten gaat niet alleen over ‘knallen’, maar ook over gezellig samenzijn in een gemeenschap en is zeer streekgebonden.

Burgemeester Loohuis vindt het een ‘prachtige traditie’. ,,Die moet in ere blijven. Er verdwijnen al genoeg tradities in dit land.’’ Om de campagne ‘Wie is de BOCK’ ludiek uit de startblokken te schieten, was er een heuse wedstrijd tussen burgemeesters uit de drie noordelijke provincies. Pieter Smit (Oldambt), Eric van Oosterhout (Aa en Hunze) en Eduard van Zuijlen (Franekeradeel) moesten in teamverband met drie schoten de bal zo ver mogelijk uit de melkbus laten knallen.

Team Friesland won. Afgetekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.