Dorpelingen Aa en Hunze aan zet

De gemeente Aa en Hunze moet in het nieuwe jaar meer ruimte maken voor dorpsplannen en ideeën. ‘Loslaten’ en ‘minder regels’ zijn daarom noodzakelijk.

Dat zei burgemeester Eric van Oosterhout woensdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. „De gemeente is steeds minder de chefkok of de butler”, sprak hij. „We zijn de goed meedenkende hulp in de dorpskeuken.”

Van Oosterhout beschreef in zijn toespraak hoe de 35 dorpen in de gemeente Aa en Hunze door de jaren heen zijn veranderd. Dat heeft hij zelf goed kunnen waarnemen, na tien jaar te hebben meegedraaid als burgemeester. Vanaf maart is Van Oosterhout echter de nieuwe burgemeester van de gemeente Emmen. Dat maakte deze nieuwjaarstoespraak eveneens de laatste ooit, voor de gemeente Aa en Hunze dan.

De voornaamste veranderingen waar Van Oosterhout in zijn toespraak op doelde: Er wonen steeds minder mensen in de dorpen en er zijn relatief veel ouderen. Dat geeft druk op de voorzieningen, zoals scholen, sportclubs, dorpshuizen en supermarkten. Gebleken is echter dat dorpen steeds beter in staat zijn dit soort problemen zelf op te lossen.

Als voorbeeld noemde de afzwaaiend burgemeester de buurtsuper in Eext, die in stand wordt gehouden door een coöperatie met ruim 350 leden uit het dorp. Maar ook in de zorg zijn voorbeelden van inwoners die elkaar op verschillende manieren een handje helpen.

„De gemeente moet deze burgers die het beste voor hebben met hun dorp nog meer vertrouwen geven”, zei Van Oosterhout. Wel is het belangrijk dat ze een ondergrens bewaakt, voegt hij daaraan toe. De gemeente moet ervoor waken dat ook de minder mondige burger blijft meekomen.

Het jaar 2017 wordt daarom het ‘Jaar van de Dorpen’. De ondernemers, die het afgelopen jaar het thema waren, droegen vanavond dan ook het stokje over aan de dorpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.