Drentea volgens concurrent ‘slechte verliezer’

Kantoormeubelfirma Drentea uit Emmen heeft niets te winnen bij een nieuwe beoordeling van de aanbesteding voor de levering van meubels voor alle kantoren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Landsadvocaat D. Wolters Rückert zei dat donderdag in Den Haag, namens Rijkswaterstaat, bij de behandeling van een door Drentea aangespannen kort geding. Rijkswaterstaat heeft de levering van kantoormeubelen voor de komende tien jaar, een opdracht waarmee zo’n 100 miljoen euro is gemoeid,  uitbesteed aan twee concurrenten van het bedrijf uit Emmen, Gispen Nederland BV (Culemborg) en Rohde & Stahl (Amersfoort).

Uitvoeringseis

Volgens landsadvocaat Wolters Rückert scoort het Drentse bedrijf op bepalende criteria als prijs of social return (de inzet van zwakke groepen in het productieproces) beduidend slechter dan de winnende combinatie. Het criterium waarop het Drentse bedrijf goed denkt te scoren, het bezit van een duurzaamheidscertificaat voor hout dat in de meubels is verwerkt, is volgens de landsadvocaat slechts een ‘uitvoeringseis’.

Pas bij de levering van de meubels zal het ministerie gaan kijken naar de duurzaamheid van de meubels. Het ministerie heeft daar alle vertrouwen in want sinds deze zomer beschikken beide bedrijven uit de winnende combinatie ook over duurzaamheidscertificaten.

Slechte verliezer

Volgens de advocaat van Drentea, P. Hoekstra,  had Rijkswaterstaat al bij het moment van de aanbesteding al moeten kijken of de concurrenten van Drenthe over de certificaten beschikt. Dat deden ze niet, en Drentea wel. De afgelopen tien jaar behoorde Drentea wel tot de leveranciers van Rijkswaterstaat. Drentea heeft uitgeplozen waar het hout vandaan komt dat concurrent Gispen in de meubels verwerkt. Diverse leveranciers van hout voor het Culemborgse bedrijf, zouden niet over duurzaamheidscertificaten beschikken.

De advocaat van Gispen, S. Brackmann, vond dit niet relevant en noemde Drentea een ‘slechte verliezer’. Zij vindt dat er een eerlijke- en heldere afweging is gemaakt door Rijkswaterstaat en dat de eis van Drentea om die afweging nog weer eens op nieuw te doen, moet worden afgewezen.

Uitspraak 26 oktober

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.