Een school in het Roder bos

RODEN Brede Basisschool De Verwondering is een feit. Een nieuwe basisschool in het bos met een eigen aanpak geïnspireerd door Rudolf Steiner.

De Verwondering heeft ruimte gevonden in het scoutinggebouw in het Mensingebos in Roden. De scouts krijgen het gebouw in het weekeinde terug. Volgens initiatiefneemster Marjan Kolk is het een magische plek voor een school, met een bos als schoolplein. Ze wilde voor haar zoontje een kleinschalige school die leerlingen in hun kracht zet. Omdat de vrije school in Groningen een wachtlijst heeft van jaren ontwikkelde ze met haar schoonzus Titia Snip het plan voor een eigen basisschool, waar niet de CITO-toets alles bepaalt en dossiervorming geen kostbare tijd zou opslokken.

In Stieny Schutte vonden de schoonzussen de ideale leerkracht. Die heeft een ruime ervaring in het reguliere onderwijs maar is daarmee gestopt. „Ik keek anders naar het onderwijs dan de scholen waar ik werkte. Er was geen tijd meer voor muziek, techniek, spelen en kunstzinnige activiteiten. Dat miste ik”, vertelt ze. De Verwondering gaat ervan uit dat kinderen van spelen ook slim worden. Een dag per week zijn alle leerlingen daarom buiten. Schutte: „Hier kan je hutten bouwen, knikkeren in het zand, brood bakken en van de natuur genieten.”

De nieuwe school begint na de zomervakantie met vijf leerlingen: drie kleuters en twee negenjarigen. Schutte verwacht dat dat aantal snel groeit, ook al moeten de ouders enige honderden euro’s per maand bijdragen in de kosten.De school wordt namelijk niet bekostigd door het rijk. De opening van de school gebeurde in stijl: met een Sint Jansfeest inclusief de traditionele sprong over het vuur. Die geeft kracht voor de komende periode.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.