Eerste schip in Blauwe As in Assen loopt gelijk vast

De Bahama’s, het eerste recreatieschip dat woensdagmiddag vanuit het Havenkanaal de pas geopende Blauwe As in Assen opvoer, is gelijk vastgelopen.

Berg beklimmen

Vlak na de Venebrug bij een vernauwing in Het Kanaal werd het schip op getild. ,,Het leek wel of we een berg beklommen’’, zegt eigenaar Adri Oosterwijk. Het Kanaal is volgens opgave 1,80 meter diep en het schip heeft een diepgang van 1,45 meter, maar kennelijk is bij het uitbaggeren en de controles toch een stukje verhoging in het kanaal over het hoofd gezien.

Schade nog onduidelijk

De Bahama’s wist zich in de achteruit op eigen kracht weer vlot te trekken en liep waarschijnlijk geen schade op. Oosterwijk moet dat nog controleren. ,,Mogelijk dat zand is opgeweld en in de waterinlaten is gekomen. Ik moet dat nog controleren, maar het is me nu te warm in de machinekamer’’, vertelt hij.

Kans gegrepen

Adri en zijn vrouw Adrie wilden enkele jaren geleden Assen al eens aandoen, maar de opbouw van hun schip is te hoog om vanaf de Drentse Hoofdvaart het Asser stadscentrum te bereiken. Toen ze hoorden dat woensdag de stad nu ook vanaf de Groninger kan kon worden ‘bevaren’ grepen zij hun kans.

We waren voorzichtig

Zo kon het gebeuren dat de Bahama’s als eerste schip achter de Fluisteraar, die met aan boord het college van B en W en genodigden De Blauwe As officieel opende, vanaf de Havenkade Assen binnenvoer. Halverwege moest de familie Oosterwijk noodgedwongen afhaken. ,,De havenmeester had ons al gevraagd op de dieptemeter te kijken. We waren voorzichtig’’, zegt Adri.

Geweldig geholpen

Geen kwaad woord overigens van Adri en Adrie over de gemeente. ,,Ze hebben het uitstekend opgepakt.’’ Morgen wordt de route richting centrum waarschijnlijk vervolgd. De gemeente start om 7 uur morgenvroeg met het weghalen van de verhoging in de bodem.

Eerder al fosfor in kanaal

Het zit de gemeente niet echt mee. Eerder werd de opening noodgedwongen al uitgesteld omdat fosfor was aangetroffen in Het Kanaal. Toen is een deel al extra uitgebaggerd. De aanleg van de Blauwe As kostte 45 miljoen euro. Er werden twee sluizen, drie fietsbruggen en drie autobruggen gebouwd. Ook zijn de kades vernieuwd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.